Ilgai už Atlanto viešėjusiai ir amerikietiška virtuve besidominčiai maisto tinklaraščio „Saulėta virtuvė“ autorei Astai Černei teko paragauti daugelio tradicinių amerikietiškų patiekalų – nuo klasikinių Čikagos dešrainių iki garsiojo Niujorko sūrio torto.
Tačiau kaip vienas gardžiausių amerikietiškų skonių jos šeimai atminty išliko amerikietiški blyneliai. Tiek stori ir purūs, patiekiami su klevų sirupu, tiek ploni, gausiai pagardinti kremu, uogomis ir milteliniu cukrumi.
„Klevų sirupas, vadinamas Šiaurės Amerikos regiono skystuoju gintaru, tinka ne tik blynams ar vafliams paskaninti, bet ir kaip obuolių pyrago arba kaip ledų ir kokteilių pagardas. Jis taip pat dažnai naudojamas kitų desertų – tortų, pyragaičių, pyragų ar pudingų gamybai“, – sako A. Černė.
Šioje šalyje maisto tinklaraštininkė pažino pusryčių patiekalą, kuris tapo vienu mėgstamiausių – tai avižinė košė su bananu ir riešutų sviestu. Anot jos, šių trijų ingredientų skoniai idealiai dera, o kartu tokia košė suteikia daug energijos dienos pradžiai.
Kad kiekvienas kada panorėjęs galėtų prisiminti amerikietiškos svajonės skonį A. Černė dalijasi savo pamėgtu amerikietiškų blynelių receptu, idealiai tinkančiu lėtiems savaitgalio pusryčiams.
„Šių blynų tešla yra tirštesnė, dažnai jie yra formuojami gana dideli ir kepami ant silpnos ugnies. Nors jų tešla dažnai ruošiama su pienu, rekomenduočiau jį keisti raugintomis pasukomis – nuo to blyneliai taps dar puresni. Iškepus blynus tradiciškai sudedu į aukštą stirtą ir apšlakstau klevų sirupu. Šalia jų tinka ir gabalėlis sviesto“, – šypsosi maisto tinklaraštininkė A. Černė.
Amerikietiški blyneliai
Reikės:
- 1 ½ stiklinės (210 g) miltų,
- 1 arb. š. kepimo miltelių,
- 1 arb. š. sodos,
- ½ arb. š. druskos,
- 2 valg. š. rudojo cukraus,
- 2 kiaušinių,
- 1 ¼ stiklinės (310 ml) raugintų pasukų,
- 1 arb. š. vanilės ekstrakto,
- 60 g tirpinto sviesto.
Patiekti reikės:
- miltelinio cukraus,
- klevų sirupo,
- šviežių uogų.
Paruošimo būdas
1. Paruoškite blynų tešlą: dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, sodą ir druską. Atidėkite į šalį.
2. Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite rudąjį cukrų, kiaušinius, raugintas pasukas, vanilės ekstraktą ir tirpintą atvėsintą sviestą. Miltų mišinį suberkite į šį plakinį ir gerai išmaišykite.
3. Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus. Į įkaitusią keptuvę dideliu šaukštu ar samteliu pilkite tešlą, formuodami blynelius. Kepkite ant vidutinės ugnies apie 2 minutes, kol apatinė blyno pusė gražiai apskrus, o viršutinėje neapkepusioje blyno pusėje ims kilti burbuliukai. Atsargiai apverskite blynelius ir lygiai taip pat apkepkite kitą jų pusę.
4. Iškepusius blynus sudėkite į popieriniais rankšluosčiais išklotą lėkštę ar padėklą, kad sugertų riebalus.
5. Iškeptus blynelius apibarstykite milteliniu cukrumi, apšlakstykite klevų sirupu ir pagardinkite šviežiomis uogomis.