Rezultatas – ši bandų interpretacija, kurią siūlau būtinai išbandyti visiems bulvinių patiekalų mėgėjams. Save gerbiančiam „bulviniui“ privaloma paragauti dzūkiškų bandų!
Dzūkiškos bandos
Reikalingi produktai:
- 2 kg žalių tarkuotų bulvių,
- 3 nuluptos virtos bulvės, trintos,
- krakmolas, nupiltas nuo tarkuotų bulvių,
- 2 tarkuoti svogūnai,
- druska,
- 100 ml kefyro,
- 3–4 džiovinti kopūsto lapai (išoriniai, žali).
Pavilgui reikalingi produktai:
- 350 g šviežių lašinių. Tiks ir riebi šoninė (smulkiai supjaustyta ir sukepinta),
- 200 g sviesto (ištirpinto),
- 250 ml grietinėlės.
Viską sumaišius pakaitinti iki kol pradės kilti burbuliukai.
Daryciniui:
- 250 g varškės (sutrinti),
- pieno (pilti iki norimo tirštumo),
- 100 ml grietinės,
- daug smulkintų krapų,
- trinto česnako pagal skonį.
Kaip gaminti
2 kg bulvių nulupti, sutarkuoti, truputi nusunkti (į atskirą indą, kai nusistovės, nupilsime, krakmolą naudosime). 3 bulves nulupti, išvirti, sutrinti. Svogūnus nulupti, sutarkuoti. Viską sumaišyti, supilti kefyrą, įberti druskos, sudėti nusistovėjusį krakmolą. Turi gautis šlapi tarkiai, bet paėmus į delną neturėtų varvėti.
Dedame tarkių ant kopūstų lapų, formuojam bandas.
Kepame 200°C temperatūroje orkaitėje arba kepsninėje netiesioginėje kaitroje, ant picos akmens apie vieną valandą (picos akmuo turi įkaisti kartu su kepsnine).
Iškeptas bandas sudėti vieną ant kitos keletai minučių – lengviau nusilups kopūsto lapai. Tada plėšom gabalais, mirkom į karštą pavilgą, dedam į puodą ir uždengus dar patroškinam 20-30 min. kepsninėje ar orkaitėje. Patiekiame su daryciniu.
Skanaus!
Receptu pasidalijo „Kristupo Krivicko BBQ užrašai“