Vienas jų – vyšnių pyragas, kurio skoniui niekas nelieka abejingas, rašoma „Lietuvos ryto“ šeštadieniniame priede „Gyvenimo būdas“. Bet kaip mėgaujantis desertais nepakenkti figūrai?
Jų kūrėja patarė skanėstais dalytis su draugais ar kaimynais.
O mes jums siūlome pasigaminti vyšnių pyragą pagal M.Starkienės receptą.
Vyšnių pyragas
Trapiai tešlai reikės:
- 330 g miltų;
- šaukšto cukraus;
- žiupsnio druskos;
- 225 g sviesto;
- 3 šaukštų šalto vandens;
Įdarui reikės:
- 100 g cukraus;
- 3 šaukštų kukurūzų krakmolo;
- žiupsnio druskos;
- 1 kg vyšnių (puikiai tiks ir šaldytos, tik jas palikite porai valandų kambario temperatūroje, kad atšiltų, nupilkite susidariusį skystį ir toliau vadovaukitės receptu);
- 1 citrinos sulčių;
- 30 g sviesto;
- trupučio pieno pyragui patepti.
Dubenyje sumaišykite miltus, cukrų, druską. Sudėkite sukapotą sviestą. Minkykite tešlą ir po truputį pilkite vandenį, kad tešla taptų tąsi, bet ne per drėgna.
Padalinkite išminkytą tešlą į dvi lygias dalis, iš jų suvoliokite du rutulius ir palikite šaldytuve pusvalandžiui. Per tą laiką paruoškite įdarą.
Iš vyšnių išgliaudykite kauliukus. Sumaišykite uogas su cukrumi, krakmolu, druska, citrinos sultimis. Apskritą maždaug 25 cm skersmens kepimo formą ištepkite sviestu. Iš vieno tešlos rutulio iškočiokite blyną ir įklokite į formą.
Tešlos kraštus prispauskite prie formos dugno ir sienelių. Sukrėskite vyšnias, ant viršaus patrupinkite sviesto.
Iškočiokite kitą tešlos rutulį, lakštą supjaustykite juostelėmis ir užklokite jomis pyragą. Juosteles patepkite pienu ir pabarstykite cukrumi. Dėkite į orkaitę ir kepkite apie valandą 180 laipsnių temperatūroje.
Kepdamas pyragas pukši, todėl įstatykite formą su pyragu į didesnę skardą arba padėkite skardą orkaitės apačioje, kad į orkaitę nepribėgtų įdaro sulčių.
Šiam pyragui tinka ir trešnės, tik jas pasirinkę galite mažinti cukraus kiekį, nes pyragas išties saldus.