Trys Beatos Nicholson receptai – užkandžiams mokykloje ar darbe

2018 m. rugpjūčio 28 d. 14:54
Receptas
Į namų duris beldžiantis rugsėjui, sugrįžta ir klausimas, kaip sukomplektuoti priešpiečių dėžutes. 
Daugiau nuotraukų (7)
Savo patirtimi dalijasi kulinarinių knygų autorė Beata Nicholson – ji siūlo išbandyti tris firminius receptus, kurie puikiai tiks ir vaikams priešpiečiams mokykloje, ir suaugusiesiems pasistiprinti darbe. 
Trijų vaikų mama B. Nicholson pasakoja, kad besirūpindama savo vaikų mityba nesivaiko madų, – nesistengia įkišti to, kas „ant bangos“, bet vaikams nepatinka, nes puikiai žino, kad mažieji tokius priešpiečius vis vien išmes ar išdalins draugams. Todėl savo vyresnėliams dažnai leidžia patiems susikomplektuoti užkandžių dėžutę iš to, ką jie randa namų šaldytuve.
„Pati tik paraginu, kad į dėžutę jie įsidėtų bent vieną vaisių, daržovę, leidžiu ir nedidelį desertą pasiimti bei susitepti savo pamėgtą sumuštinį. O sumuštinius, pastebėjau, vaikai mėgsta labai skirtingus. Svarbu tik atrasti, kas kiekvienam patinka, nes duonoje, ir ypač ruginėje, yra daug naudingų angliavandenių. Ir tikrai nereikia graužti savęs, kad vaikas valgys pietums sumuštinį: jei tik šis bus paruoštas iš geros duonos ir su kokybiškais priedais, jūsų sąžinė gali būti rami“, – sako B. Nicholson. 
Kulinarė dalijasi trimis, kaip pati sako, nestandartinėmis skanių priešpiečių idėjomis – sumuštinių receptais, kurie patiks ir vaikams, ir suaugusiesiems. 
Juodos duonos lazdelės su cukinijų ir saulėgrąžų užtepėle
Minkšta kmynais gardinta ruginė duona. Šviežia ji gardi tiesiog su sviestu, o su šlakeliu aliejaus paskrudinta orkaitėje primena mūsų visų taip mėgstamą keptą užkandžių duoną. 
Dabar pats cukinijų metas, tad B. Nicholson siūlo duonos lazdeles gardinti sočia cukinijų ir saulėgrąžų užtepėle.
Reikės:
juodos duonos,
1 vidutinio dydžio cukinijos,
2 šaukštų mirkytų saulėgrąžų sėklų,
1 šaukšto alyvuogių aliejaus,
4 šaukštų „Tahini“ (sezamų sėklų) pastos arba žemės riešutų sviesto, 
0,5 šaukštelio saldžiosios paprikos miltelių,
1–2 šaukštų medaus arba 4 minkštų datulių,
1 citrinos sulčių,
5 saulėje džiovintų pomidorų gabalėlių,
saujelės petražolių, bazilikų,
žiupsnio druskos.
„Duonos plutą nupjaukite ir riekeles supjaustykite išilgai plonomis juostelėmis. Dėkite ant kepimo skardos, išklotos kepimo popieriumi, pašlakstykite aliejumi ir kepkite iki 180–190 °C įkaitintoje orkaitėje apie 10–15 minučių, kol apskrus. 
Į maisto trintuvą suberkite gerai nuplautas ir valandą mirkytas saulėgrąžas, nuluptos ir supjaustytos cukinijos gabaliukus, saulėje džiovintus pomidorus, žoleles, krėskite „Tahini“ pastos, berkite prieskonius, pilkite aliejų, medų ir citrinos sultis, sužerkite sumaltas saulėgrąžas. Pasūdykite nemažu žiupsniu druskos ir viską sumalkite, kad susidarytų košelė. Uždengę maistine plėvele, šią užtepėlę galite laikyti šaldytuve 2–3 dienas“, – sako B. Nicholson. 
Duonos sluoksniuotinis su kalakutiena ir keptomis daržovėmis
Paruoštas iš vakaro toks duonos sluoksniuotinis bus dar skanesnis, tik per naktį jį reikėtų laikyti šaldytuve, sandariai suvyniotą ar uždarytą dėžutėje.
Reikės:
bemielės duonos,
sviesto,
karštai rūkyto kalakutienos kumpio,
pjaustyto fermentinio sūrio,
2 morkų,
1 cukinijos,
alyvuogių aliejaus kepti,
šlakelio balzaminio acto,
druskos, pipirų,
saujelės gražgarsčių (nebūtinai).
„Morkas ir cukinijas nuskutame. Supjaustome jas plonais griežinėliais, sudedame į kepimo indą, apšlakstome aliejumi ir balzaminiu actu, pabarstome druska ir pipirais. Šauname į iki 190 °C įkaitintą orkaitę. Kepame 10–15 minučių, kol suminkštės. 
Nupjaustome duonos kraštus ir pakočiojame, kad riekė taptų minkštesnė ir plonesnė. Iškočiotą riekę patepame sviestu ir perpjauname įstrižai, kad duona pasidalytų į du trikampius. Ant pirmojo trikampio klojame fermentinio sūrio, ant antrojo dedame kalakutienos kumpelio, ant trečiojo sudedame keptas morkas ir cukinijas, uždedame gražgarsčių lapelių. Uždengiame likusiu trikampiu. Sumuštinį sutvirtiname smeigtuku ir, jei norisi, supjaustome mažesniais gabalėliais, kurie tilptų į turimą sumuštinių dėžutę“, – siūlo B. Nicholson. 
Sveikas desertas su duona
Mėgstantiems pavalgyti saldžiau vaikams B. Nicholson siūlo priešpiečiams patiekti sveikuolišką desertą, kurio pagrindinis ingredientas išties netradicinis: ruginė duona, papildyta skaldytais rugių grūdais. 
Reikės:
duonos „Rugelis“,
gero žiupsnio cinamono,
2 didesnių obuolių,
1 vidutinio banano,
saujos spanguolių.
„Obuolius perpjauname pusiau ir, pašalinę sėklytes, šauname į iki 190 °C įkaitintą orkaitę kepti apie 20 minučių, kol bus minkšti minkštutėliai. 
Tuo tarpu rankomis sutrupiname duonos riekeles ir pabarstome cinamonu. Nuluptą bananą smulkiai supjaustome. Obuolius sutriname maisto smulkintuvu iki purios konsistencijos, beveik putėsių. 
Jei valgysime namie, sluoksniuojame stiklinėse: dedame šaukštą obuolių tyrės, tada suberiame bananus, pabarstome duonos trupiniais, užberiame kelias spanguoles, vėl šaukštą obuolių, bananų ir duonos trupinių bei spanguolių. Papuošiame likusiais bananais. 
Jei ruošiame sumuštinių dėžutę, tiks paprastesnis variantas: imame riekę duonos, tepame obuolių tyrę, dedame supjaustytus bananus ir apibarstome spanguolėmis“, – firminiu receptu dalijasi B. Nicholson.  

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.