Kepsninėje kepta ir sodraus dūmo aromato įsigėrusi žuvis įgauna visai kitą skonį, kurį vis dažiau atranda iškylautojai.
Prekybos tinklo „Maxima“ atstovai pastebi, kad lietuvių maisto racione atsiranda vis įvairesnės žuvys, o šią vasarą nuo šašlykų ir kitų mėsos kepsnių „pavargę“ iškylautojai renkasi kepti šviežią žuvį ar jau paruoštus čirškinti „Meistro kokybės“ žuvies gaminius.
„Skubantiems pirkėjams yra svarbu parduotuvėse rasti ne tik platų šviežios žuvies asortimentą, bet ir iš anksto kepimui jau paruoštų jos gaminių – marinuotų žuvies kepsnių, filė ar žuvies vėrinukų, kuriuos galima išsikepti vos grįžus namo po darbo ar pasiimti į iškylą su kepsnine gamtoje.
Kepimui skirtos žuvies gaminių pasirinkimas per pastaruosius metus yra išplėstas kone dvigubai. Jaučiame pirkėjų poreikį paįvairinti žuvų asortimentą, todėl ir šviežios žuvies pasirinkimas didės“, – sako lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos vystymo skyriaus vadovas Aidas Poleninas.
Šią vasarą iškylautojai žuvies skyriuose gali rasti ne tik marinuotų ir kepti paruoštų jūros lydekų, atlantinių lašišų didkepsnių, doradų, bet ir kalmarų, skirtingais prieskoniais ir pagardais marinuotų Lietuvos žuvų ūkiuose užaugintų šamų filė ir kitus gurmaniškai paruoštus žuvies gaminius.
Mėgstantiems šeimininkauti virtuvėje A. Poleninas dalinasi geriausiais „Maximos“ kulinarijos meistrų ištobulintais žuvies marinavimo čirškinimui ant laužo receptais, kurie yra nesunkiai paruošiami, o nepaliks abejingų net ir didžiausių gurmanų.
Kepta jūros lydeka
Ingredientai:
1 kilogramo atvėsintos arba šaldytos jūrų lydekos,
žiupsnelis citrininių žuvų prieskonių,
joduotos druskos (pagal skonį),
3 valgomi šaukštai karotino aliejaus.
Jūrinės žuvys „Maximos“ parduotuvėse vis labiau populiarėja, o jų asortimentas šiemet yra perpus didesnis. Paruošti ir ant grilyje išsikepti jūros lydeką yra paprasta ir greita.
Jei nusipirkote šaldytą jūrų lydeką, pirma ją atšildykite, nuskuskite žvynus, išvalykite, nuplaukite ir nusausinkite. Žuvies šonuose odelę iš abejų pusių įstrižai įpjaukite keliose vietose. Paruoštą žuvį pabarstykite druska, citrininiais žuvų prieskoniais ir įtrinkite, tuomet užpilkite aliejaus. Žuvį palikite pasisūdyti 2-3 valandas ir galite kepti kepsninėje. Patiekiant keptą jūros lydeką galima pašlakstyti citrinų sultimis.
Lašišų vėrinukai su daržovėmis
Ingredientai:
800 gramų atšaldytos lašišų filė be odos ir kaulų,
po trečdalį saldžios raudonosios, geltonosios ir žaliosios paprikos,
100 gramų sviestinio arba aliejinio marinato su žolelėmis arba marinato žuviai,
80 gramų cukinijos.
Iš storosios lašišų filė dalies atpjaukite apie 3 cm dydžio kubelius ir juos ištepkite pasirinktu marinatu. Išvalius įvairių spalvų paprikas ir cukinijas, supjaustykite jas 3 cm dydžio (kaip ir žuvies) kvadratais. Suverkite lašišą ir daržoves ant medinių iešmelių tokia tvarka: cukinija, lašiša, paprika, lašiša, paprika, lašiša, cukinija. Iškeptais iešmeliais ne tik nustebinsite svečius, bet ir papuošite stalą.
Marinuota lašišų filė su pelėsinio sūrio įdaru
Ingredientai lašišos paruošimui:
4 porcijos lašišų filė,
žiupsnelis citrininių žuvų prieskonių,
joduotos druskos (pagal skonį),
3 valgomieji šaukštai aliejaus.
Sūrio įdarui:
70 gramų tarkuoto fermentinio sūrio,
70 gramų majonezo,
70 gramų mėlynojo pelėsinio sūrio,
žiupsnelis rozmarinų.
Papuošimui:
keletas šakelių čiobrelių,
žiupsnelis pipirų mišinio,
1 citrina,
„Teriyaki“ padažo (pagal skonį).
Lašišų filė supjaustykite 5 cm pločio gabaliukais, pabarstykite citrininiais prieskoniais, druska, užpilkite aliejumi ir lengvai įtrinkite. Kiekvieną gabaliuką prieš kepimą įpjaukite įstrižai, kad gautųsi drugelio forma.
Sūrio įdaro paruošimas: į smulkintuvą sudėkite tarkuotą ir pelėsinį sūrį, majonezą, rozmarino lapelius ir susmulkinkite iki vientisos masės. Jei plaktuvo neturite, galite tiesiog viską išmaišyti. Paruoštą sūrio įdarą dėkite ant lašišos filė, per vidurį, į įpjautas vietas, paviršių palyginkite.
Paruoštą lašišą kepkite folijos indelyje arba suvyniotą į foliją. Po kepimo ant viršaus pabarstykite čiobrelių, pipirų mišinio, pašlakstykite citrinos sultimis. Šalia galite pateikti Teriyaki padažą.
Marinuotos dorados su imbierais ir mėtomis
Ingredientai:
keturios dorados,
joduotos druskos (pagal skonį),
žiupsnelis žuvies prieskonių.
Imbierinis marinatas su mėtomis:
3 vnt. imbiero šaknų,
nedidelė sauja mėtų lapelių,
3 arbatiniai šaukštai alyvuogių aliejaus,
1 arbatinis šaukštas cukraus,
1 citrinos sultys,
žiupsnelis joduotos druskos.
Papuošimui:
16 nedidelių mėtos lapelių,
16 didelių kaparių
1 citrina.
Doradas išvalykite, išplaukite, nusausinkite. Pabarstykite druska, įvairiais prieskoniais žuviai ir palikite pasisūdyti apie 2-3 val. Atskirai pasiruoškite imbierinį marinatą.
Imbierų šaknis nuvalykite, sudėkite į smulkintuvą, taip pat sudėkite mėtų lapelius, supilkite citrinų sultis, paskaninkite druska, cukrumi ir susmulkinkite iki vientisos masės. Pabaigoje supilkite aliejų. Pasūdytas doradas užpilkite paruoštu marinatu, gerai įtrinkite. Į pilvo ertmę įdėkite keletą riekučių citrinų. Taip paruoštą žuvį kepkite kepsninėje. Po kepimo ant doradų viršaus galima uždėti keletą mėtų lapelių, kaparių, pjaustytų riekutėmis ir pabarstyti šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis.
Marinuota kalmarų filė
Ingredientai:
1 kilogramo atvėsintos arba šaldytos kalmarų filė,
5 vnt. laurų lapų,
10 skiltelių česnakų,
žiupsnelis universalaus prieskonių mišinio arba pipirų mišinio,
žiupsnelis citrininių žuvų prieskonių,
joduotos druskos (pagal skonį),
4 valgomieji šaukštai aliejaus,
1 citrina.
Kalmarų filė, jeigu šaldyta, atšildykite, nuplaukite, išimkite kremzlę. Paruoštus kalmarus įtrinkite smulkintais česnakais, prieskonių mišiniu arba pipirų mišiniu, žuvies prieskoniais, druska. Ant viršaus užpilkite aliejų, pabarstykite laurų lapais, permaišykite.
Marinuokite apie 2-3 val. Taip pamarinuotą kalmarų filė kepkite kepsninėje. Po kepimo galite pašlakstyti citrinų sultimis.
Skubantys iškylautojai pagal pateiktus receptus marinuotą ir kepti paruoštą žuvį ras didesnėse „Maximos“ parduotuvėse.