This site uses cookies to ensure that we deliver you the best user experience. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies. For more information please see our COOKIE POLICY.

Įdaryti baklažanai, pomidorai ar paprikos: trys laiko patikrinti receptai

 Įdaryti baklažanai.
 Įdarytos paprikos.
 Įdaryti pomidorai.

Vienas iš būdų gaminti daržoves – jas įdaryti, o išradingai paruoštų daržovių patiekalai papuošia ne tik kasdienį, bet šventinį stalą.  

Bene geriausiai žinomas receptas yra faršu ir ryžiais įdarytos paprikos, tačiau tai tik viena iš daugybės patiekalo variacijų. 

Prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Vilma Juodkazienė pateikė klasikinius ir originalius įdarytų daržovių receptus, kartu apžvelgdama jų kilmės istoriją. 

Įdarytos paprikos – XIX a. receptų knygose

Manoma, kad paprikų sėklos iš Pietų ar Centrinės Amerikos į Europą atkeliavo maždaug viduramžiais. Nors sunku pasakyti, kada ir kur tiksliai buvo pradėtos gaminti įdarytos paprikos, maisto ekspertės teigimu, geriausiai visiems žinomas šio patiekalo receptas minimas 1896 m. išleistoje Bostono receptų knygoje.

„Jeigu norite pasigaminti įdarytas paprikas pagal laiko patikrintą klasikinį receptą, šis – neabejotinai skirtas jums“, – sako V. Juodkazienė.

Įdarytos paprikos pagal Bostono receptų knygą

Reikės:

6 žaliųjų paprikų,

100 g virtų ryžių,

60 g iškepto faršo,

40 g troškintų pomidorų,

1 v. š. tirpinto sviesto,

šlakelio svogūno sulčių,

druskos ir pipirų pagal skonį.

Gaminimas

Nupjaukite viršutinę paprikos dalį ties koteliu. Pašalinę sėklas paprikas apvirkite maždaug apie dešimt minučių. Ištraukę iš verdančio vandens palikite atvėsti. Sumaišykite faršą, ryžius, troškintus pomidorus, sviestą, šlakelį svogūnų sulčių bei norimą kiekį druskos ir pipirų. Sudėkite įdarą į paprikos vidų. Įdarytas daržoves sudėkite į keptuvę, iki pusės įpilkite vandens ir troškinkite vidutinėje kaitroje maždaug apie 45 min. Skanaus!

Įdaryti pomidorai – Rytų virtuvės akcentas

Pomidorai taip pat dažnai ruošiami juos įdarant. V. Juodkazienės teigimu, šis patiekalas labai populiarus Vidurio Rytuose.

„Turkija – viena šalių, kuriose įdaryti pomidorai yra tradicinės virtuvės patiekalas. Taip pat jie populiarūs Irane ir Azerbaidžane. Čia, kaip ir Turkijoje, įdarui dažniausiai naudojama jautiena“, – pasakoja specialistė.

Šių šalių receptai, anot maisto ekspertės, išsiskiria prieskonių gausa, dėl kurių patiekalai skleidžia labai išraiškingą aromatą. 

„Cinamonas, petražolės, netgi mėtos – tai tik dalis priedų, kurie sukuria išskirtinį patiekalų skonį“, – pastebi V. Juodkazienė.

Įdaryti pomidorai pagal turkišką receptą

Reikės:

6 v. š. alyvuogių aliejaus,

1 didelio smulkiai sukapoto svogūno,

1,25 puodelio trumpagrūdžių ryžių,

druskos pagal skonį,

maltų juodųjų pipirų pagal skonį,

2 a. š. cukraus,

3 v. š. kedro riešutų,

3 v. š. džiovintų serbentų arba razinų,

1 didelio smulkiai sukapoto pomidoro be odelės,

1 a. š. cinamono,

0,5 a. š. kvapiųjų pipirų,

2 v. š. smulkiai kapotų šviežių mėtų lapų,

2 v. š. smulkiai kapotų krapų,

2 v. š. petražolių,

šiek tiek citrinos sulčių,

24 vnt. nedidelių pomidorų. 

Gaminimas

Keptuvėje įkaitinkite 3 šaukštus aliejaus ir kepkite smulkintus svogūnus, kol jie suminkštės. Sudėkite ryžius ir pamaišykite. Įpilkite 500 ml vandens, suberkite druską, pipirus bei cukrų. Gerai išmaišykite ir troškinkite apie 20 minučių, kol ryžiai išvirs.

Įmaišykite kedro riešutus, džiovintus serbentus arba razinas, pomidorą, cinamoną, kvapiuosius pipirus, mėtas, krapus, petražoles, citrinos sultis ir likusį alyvuogių aliejų. Tuomet įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių. Nupjaukite pomidorų viršų, išimkite sėklytes ir minkštimą. Taip paruoštus pomidorus prikimškite įdaru. Įdarytus pomidorus sudėkite į plačią kepimo skardą ir pašaukite į įkaitintą orkaitę iki tol, kol pomidorai suminkštės (apie 15 minučių). Jeigu kepimo metu pastebite, kad pomidorai sukrenta, nedelsiant ištraukite juos iš orkaitės. Atvėsusius pomidorus patiekite su česnakiniu jogurtu. Skanus!

Įdaryti baklažanai – populiarūs ir Italijoje

Nors baklažanai labai populiarūs Turkijoje, ne mažiau šias daržoves mėgsta ir italai. Maisto ekspertė pastebi, kad įdarytų baklažanų receptas – dažnas patiekalas daugelyje vietinių restoranų.

„Daugelis tautų ruošia įdarytus baklažanus, lietuviai taip pat. Visgi, Vidurio Rytų šalys ir Italija itin puikiai ištobulino šiuos receptus. Romoje baklažanai dažniausiai įdaromi mocarelos sūriu, o Italijos pietuose – malta mėsa“, – pasakoja V. Juodkazienė.

Įdaryti baklažanai pagal itališką receptą

Reikės:

2 vidutinio dydžio baklažanų,

2 v. š. alyvuogių aliejaus,

1 didelio svogūno,

4 česnako galvučių,

12 perpjautų pusiau vyšninių pomidorų,

50 g žaliųjų alyvuogių be kauliuko,

saujos šviežių bazilikų lapelių,

125 g mocarelos,

saujos džiovinto batono trupinių.

Gaminimas

Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Susmulkinkite svogūną, česnaką, alyvuoges, baziliko lapelius, o mocarelą suplėšykite vieno kąsnio gabalėliais. Išilgai perpjaukite baklažanus ir juos išskobkite. Patepkite jų vidų alyvuogių aliejumi bei lengvai pagardinkite druska. Taip paruoštus baklažanus sudėkite į kepimo skardą, uždenkite kepimo folija ir kepkite apie 20 minučių. 

Kol kepa baklažanai, susmulkinkite jų minkštimą ir atidėkite į šalį. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite svogūnus ir kepkite juos, kol suminkštės. Tuomet sudėkite baklažano minkštimą ir kepkite toliau. Vėliau dėkite česnaką ir vyšninius pomidorus bei kepkite dar apie keletą minučių. Įmaišykite alyvuoges, baziliką, mocarelą ir šiek tiek druskos. 

Kai baklažanai jau bus suminkštėję, ištraukite juos iš orkaitės ir sumažinkite kaitrą iki 180 laipsnių. Į išskobtus baklažanus sudėkite įdarą, o viršų apibarstykite batono trupiniais. Kepkite 20 minučių, kol sūris išsilydys, o batono trupiniai apskrus. Patiekite su šviežiomis salotomis. Skanaus!