Rauginu agurkus 0,5 l ir 1 l stiklainiuose. Turint didelį valgytojų būrį, galima taip ruošti ir 3 l stiklainius. Juos gerai išplaunu karštam vandeny su soda. Jokių kaitinimų.
Pasiruošiu prieskonius (proporcija vienam 1 l stiklainiui):
- 3-4 česnako skilteles;
- 2-3 juodųjų serbentų lapus;
- 5-6 vyšnių lapus;
- 2-3 vynuogių lapus (nebūtinai);
- 1-2 krapo žiedynus ar keletą stiebų.
Visus juos sudedu į kriauklę ir praplaunu tekančia vandens srove.
Agurkų paruošimas:
Agurkus gerai nuplaunu ir nupjaustau galiukus. Į 1 l stiklainį dedu prieskonius, beriu 1 v. š. druskos (be kaupo, nubrauktas) 1 a. š. cukraus. Proporcija keičiasi atitinkamai stiklainio tūriui.
Guldau agurkus.
Pasiskaičiuoju, kiek man reiks plastikinių dangtelių, juos nuplikau verdančiu vandeniu iš virdulio. Kol jie vėsta, kiekvieną stiklainį sklidinai užpilu ŠALTU vandeniu. Pabrėžiu, kad šaltu, nes kuo šaltesnis vanduo – tuo traškesni gaunasi agurkai.
Jei yra galimybė, naudokite šulinio ar gręžinio vandenį, jei jis nešaltas – palaikykite vandenį šaldytuve. Dar viena išeitis – turėti pasiruošus ledukų kameroj ir jais atvėsinti vandenį.
Dengiu dangtelius, smarkiai papurtau stiklainius ir iš karto nešu į rūsį. Agurkai pilnai įrūgsta per 2-3 mėnesius. Tiekiu kaip garnyrą, užkandą ar sriubos sudedamąją.
Šaltinis – tinklaraštis „Kūmutės virtuvė“.