Pernai su morkų lapeliais gamintos cukinijos sulaukė ovacijų ir turbo greičiu ištuštėjusių lentynų rūsy. Kartojam, o kadangi jau išbandyta – dalinuosi ir su jumis.
Yra vienas didelis nepatogumas – cukinijas reikės pasverti.
Aprašysiu dažniausiai gaminamą kiekį – iš 4 didelių cukinijų.
Jas nulupu, supjaustau į tris dalis, jas – dar į keturias, išimu sėklas ir figūriniu peiliuku supjaustau nedideliais gabaliukais.
Česnakiniai cukinijų gabaliukai
Reikės:
- 4 kg paruoštų cukinijų gabaliukų;
- 4 v. š. rupios druskos;
- 1 kg cukraus;
- 20 v. š. tyro aliejaus;
- 2 st. 9% acto;
- 4 galvų česnako;
- 6-8 morkų lapų.
Cukinijų gabaliukus užberiu druska ir kapotais morkų lapais, gerai išmaišau ir palieku 2-3 valandas, kad išsiskirtų sultys.
Puode truputį pašildau aliejų, suberiu cukrų, iki minimaliausios sumažinu ugnį ir vis maišau, kol cukrus ištirpsta. Jei cukrus netirpsta, galima įpilti cukinijų sulčių. Cukrui ištirpus, išjungiu ugnį ir supilu actą.
Česnakų skilteles nulupu ir supjaustau griežinėliais – jie irgi bus skanūs. Česnakus ir aliejaus mišinį supilu ant cukinijų, permaišau. Išsiplaunu stiklainius, iškaitinu juos orkaitėje ir į dar karštus samčiu pilu cukinijas su skysčiu. Tuoj pat užsuku verdančiu vandeniu nuplikytais metaliniais dangteliais ir iškart nešu į rūsį.
Nuostabus užkandis, garnyras, kartais šių cukinijų dedu į sriubas. Taip pat tinka picoms, karštiems sumuštiniams, vienakąsniams.
Beje, ruošiant jaunas cukinijas, marinuoju ir žievelių juosteles. Joms labiausiai tinka klasikinis daržovių marinatas.
Receptu pasidalino „Kūmutės virtuvė“