Spalvingos, lengvos, kupinos puikiai derančių ingredientų, sukuriančių nepakartojamą skonį.
Graikai jas vadina „horiatiki“ – išvertus iš graikų kalbos, tai reiškia kaimą.
Skirtingose Graikijos vietovėse šių salotų receptūra gali šiek tiek skirtis, tačiau visur dominuoja tie patys penki ingredientai: pomidorai, agurkai, alyvuogių aliejus, alyvuogės ir fetos sūris. O kai kuriose Graikijos salose vietoje fetos naudojamas kitas sūris.
Šių salotų pagrindas – prisirpę sodraus skonio pomidorai, supjaustyti kąsnio dydžio gabalėliais.
Taip pat – stambiai pjaustyti agurkai. Namų šeimininkės Graikijoje ar užeigų virėjai jų nelupa.
Dar vienas svarbus ingredientas – raudonasis svogūnas, dažniausiai pjaustomas žiedeliais.
Dažnai, bet ne visuomet į salotas dedama juodųjų alyvuogių, o salotų viršūnę būtinai puošia fetos sūris. Jis nėra nei pjaustomas, nei smulkinamas – didelis jo gabalas arba keletas mažesnių dedama ant salotų viršaus.
Po to salotos apliejamos alyvuogių aliejumi bei paskaninamos druska. Juodieji pipirai – pagal poreikį.
Kartais salotos apibarstomos raudonėliu.
Svarbu: graikiškose salotose nėra salotų lapų! Klysta tie, kurie mano, jog jie čia būtini. „Į graikiškas salotas dėti salotų lapus – nusikaltimas Graikijos virtuvei“, – portalui „Food Republic“ pakomentavo Niujorke įsikūrusio graikiškų patiekalų restorano „Molyvos“ šefas Carlosas Carreto.
Graikiškos salotos arba „Horiatiki“
Ingredientai:
- 2-3 pomidorai;
- 1 vidutinio dydžio agurkas;
- 5-6 juodosios alyvuogės;
- 1 nedidelis svogūnas;
- 50-60 g fetos sūrio gabalėlis;
- itin tyras alyvuogių aliejus;
- druska.