Kad iškyla neapkarstų, svarbu pasirūpinti tinkamu maistu. Kaip žinia, karštą dieną produktai genda kur kas sparčiau, tad prieš išvyką į gamtą verta pagalvoti, ką pasiimti, o ko – ne.
Jeigu ruošiatės į gamtą kelioms dienoms ir neturėsite šaldytuvo ar šaldymo krepšio, neimkite greitai gendančių produktų. Jokiu būdu nepatartina vežtis pieno (nebent kaitinto ultraaukštoje temperatūroje, UAT), grietinėlės, ledų, varškės, virtų ar keptų kulinarijos gaminių, mišrainių, faršo, karštai rūkytos žuvies ar vištienos, tortų ir pyragaičių su kremu. Visus majonezu ar grietine gardintus patiekalus būtina laikyti šaldytuve iki pat valgymo, tad jeigu jo neturite, tokius valgius palikite namuose.
Iš pieno produktų kiek ilgiau gali pastovėti kefyras ar rūgpienis, jogurtas, sviestas ar margarinas, fermentinis ar lydytas sūris, tačiau atminkite, kad juos reikėtų suvartoti greitai, dar tą pačią dieną.
Išvykai į gamtą puikiai tiks duonos gaminiai, bandelės, šaltai rūkyta dešra, kumpis, rūkyti ar sūdyti lašiniai, kietai virti kiaušiniai, švieži pomidorai, agurkai, paprikos, švieži žalumynai, obuoliai, kriaušės. Trumpai iškylai tiks ir kiti švieži vaisiai ar uogos, kuriuos reikėtų suvartoti tą pačią dieną.
Nepakeičiamas maistas iškylautojams ar susiruošusiems į gamtą ilgiau – sausi pusryčiai, sausainiai, džiūvėsiai, mėsos ar žuvų pramoniniai konservai, iš kurių galima lengvai pasigaminti karštą patiekalą. Tereikia išvirti bulvių ar makaronų ir konservus suversti ant jų.
Jeigu gamtoje yra galimybė išsivirti, puikiai tinka įvairios kruopos, makaronai, bulvės.
Poilsiaujantieji gamtoje labai mėgsta vežtis marinuotus šašlykus ar kepsnius. Svarbiausia – kad mėsa gerai iškeptų, tada nebus pavojaus apsinuodyti. Iškepta mėsa viduje neturi būti rausva.
Jeigu norisi saldumynų, o iškylausite keletą dienų, galima pasiimti šokolado plytelę, chalvos, razinų, džiovintų vaisių ar uogų. Puikiai tinka ir riešutai, sėklos.
Dalinamės keturiomis iš anksto paruošiamų užkandžių idėjomis – tokius kepinius patogu valgyti keliaujant ar iškylaujant gamtoje. Visi jie skaniausi tą pačią dieną, tačiau nieko nenutiks, jeigu pastovės.
Kefyriniai keksiukai su kumpiu ir daržovėmis (receptas iš „Andželikos virtuvėlė“)
Reikalingi produktai (10 vnt.)
Tešlai:
2 kiaušinių,
225 g miltų,
125 ml kefyro,
80 ml aliejaus,
1 a. š. (be kaupo) druskos,
0,5 a. š. cukraus,
1,5 a. š. kepimo miltelių.
Įdarui:
200-250 g šviežių arba šaldytų daržovių (tinka bet kokios – cukinijos, brokolis, kalafioras, morkos, žirneliai, paprika). Jei dėsite šviežias morkas, brokolį ar kalafiorą, juos supjaustę apvirkite kelias minutes pasūdytame vandenyje.
virto kumpio (pagal skonį).
Kaip gaminti
Kefyrą sumaišyti su kepimo milteliais. Kiaušinius išplakti su druska ir cukrumi, pilti aliejų, kefyrą, berti persijotus miltus ir gerai išmaišyti. Tada dėti supjaustytas daržoves ir kumpį.
Į keksiukų skardelę dėti silikonines formeles ir padalinti paruoštą tešlą. Kepti 175 laipsnių temperatūroje apie 25-30 min.
Maži čeburekai (receptas iš „Kūmutės virtuvė“)
Reikalingi produktai
Tešlai:
6 stiklinės miltų;
10 v. š. aliejaus;
2 stiklinės verdančio vandens.
Įdarui:
500 g stambiai malto kiaulienos kumpio (kiaulieną galima keisti kalakutiena);
0,5 a. š. druskos;
4-5 smulkiai kapotų česnako skiltelių;
žiupsnelio kapotos gelsvės (galima keisti petražolėmis, krapais, kalendra);
1 v. š. sviesto.
Kaip gaminti
Miltus persijokite į gilesnį indą, supilkite aliejų, šaukštu permaišykite ir supilkite verdantį vandenį. Kuo intensyviau išmaišykite ir palikite tešlą kelioms minutėms, kad pravėstų. Tada jau rankomis užminkykite tešlą.
Tešla gaunasi elastinga, todėl galima iškočioti labai plonus lakštus. Pjaustykite norimo dydžio formas ir formuokite gaminius su norimu įdaru.
Įdarui visus produktus išminkykite (sviestas turi būti kambario temperatūros). Lipdykite pyragėlius ir kepkite gerai įkaitintoje keptuvėje.
Jokių riebalų į keptuvę pilti nereikia, nes užtenka aliejaus tešloje ir sviesto įdare. Kiekvieną pusę, priklausomai nuo kaitros, kepkite apie 3-5 min.
Sluoksniuotos tešlos suktinukai su dešra
Reikės:
sluoksniuotos tešlos,
rūkytos dešros ar kumpio,
tepamojo sūrelio,
tarkuoto fermentinio sūrio,
kiaušinio suktinukams aptepti.
Kaip gaminti
Atšildykite tešlą, išvyniokite lakštą. Aptepkite sūreliu, apibarstykite pjaustyta dešra ar kumpiu, tarkuotu sūriu ir susukite vyniotinį.
Pjaustykite 2 cm centimetrų pločio skrituliais, išdėliokite juos ant skardos palikdami tarpus, aptepkite plaktu kiaušiniu ir dėkite į 200 laipsnių orkaitę. Kepkite 20-25 minutes.
Mažos užkandinės picos
Pica – daugelio mėgstamas patiekalas, kuris gali būti valgomas ir šaltas. Mažos picos puikiai tiks ir užkandžiui gamtoje.
Tešlai reikės:
2 a. š. sausų mielių,
žiupsnelio cukraus,
žiupsnelio druskos,
300 g miltų,
150 ml šilto vandens,
4 v. š. alyvuogių aliejaus.
Įdarui reikės:
rūkytos dešros, kumpio ar su prieskoniais pakepintos maltos mėsos,
mocarelos ar tarkuoto fermentinio sūrio,
pomidorų padažo,
prieskoninių žolelių,
alyvuogių aliejaus.
Kaip gaminti
Tešla. Šakute sumaišykite mieles, cukrų, druską, porą šaukštų miltų ir pamažu supilkite šiltą vandenį. Palikite 10 minučių pastovėti, tuomet supilkite aliejų, po truputį dėdami likusius miltus užminkykite tešlą. Teguliuokite tešlos kietumą ir minkštumą dėdami daugiau ar mažiau miltų. Kai nebelips prie rankų, miltų galite nebedėti. Palikite tešlą šiltai valandai-dviem.
Kai tešla pakils, dar kartą gerai išminkykite ir iškočiokite ploną lakštą.
Išpjaukite norimo dydžio picas, tepkite pomidorų padažo, sumaišyto su alyvuogių aliejumi, dėkite mėsos, apibarstykite sūriu ir šaukite į iš anksto įkaitintą 200 laipsnių orkaitę. Kepkite apie 15 minučių.