Prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas dalinasi padažų receptais, kurie keptiems patiekalams suteiks naujų skonių.
„Jeigu iškylose karts nuo karto ruošiate tuos pačius kepsnius, tikėtina, kad įsibėgėjus vasarai jie pabos, ir savo artimųjų nebenustebinsite. Idėjų grilio patiekalams paskaninti ir paįvairinti toli ieškoti nereikia – kartais užteks pasigaminti kelis skirtingus padažus, ir kepsninėje, grilyje ar ant laužo iškeptas mėsos ar žuvies kepsnys atsiskleis naujais skoniais“, – sako „Maximos“ maisto gamybos vystymo skyriaus vadovas Aidas Poleninas.
Ekspertas dalinasi skirtingais padažų receptais ir patarimais, koks padažas labiausiai tinka mėsos patiekalams, žuviai ir net keptoms daržovėms paskaninti.
Čimičiurio (chimichurri) padažas
Pasak „Maximos“ maisto gamybos eksperto A. Polenino, šis prieskoninių žolelių padažas idealiai tiks mėsos patiekalams.
Šiam padažui paruošti reikės: 1 stiklinės skintų šviežių petražolių, ¼ stiklinės skintų šviežių kalendrų, pusės svogūno, 3 česnako skiltelių, pusės puodelio alyvuogių aliejaus, 1/3 stiklinės raudonojo vyno acto, ¾ arbatinio šaukštelio smulkintų raudonųjų pipirų, pusės arbatinio šaukštelio kumino ir pusės arbatinio šaukštelio druskos.
Į maisto smulkintuvą sudėkite petražolių ir kalendros lapelius su koteliais, česnaką, svogūną, supilkite vyno actą ir viską susmulkinkite. Įpusėjus smulkinimui supilkite alyvuogių aliejų ir prieskonius – kuminą, druską ir raudonųjų pipirų. Viską sumalkite iki vientisos masės. Štai ir viskas, lieka tik pagardinti mėgstamą mėsos patiekalą šiuo aromatingu padažu.
Citrininis krapų padažas
Keptą žuvį A. Poleninas rekomenduoja paskaninti citrinų ir krapų padažu.
Jam paruošti reikės: 2 skiltelių smulkinto česnako, pusės stiklinės sauso baltojo vyno arba vištienos sultinio, 2 valgomųjų šaukštų citrinos sulčių, 3 valgomųjų šaukštų šviežių kapotų krapų, pusės arbatinio šaukštelio garstyčių padažo, pusės puodelio grietinėlės, trijų valgomųjų šaukštų sviesto, žiupsnelio Kajeno pipirų, pusės arbatinio šaukštelio druskos ir pusės arbatinio šaukštelio šviežiai maltų juodųjų pipirų.
Česnaką, vyną arba vištienos sultinį, citrinos sultis ir krapus suberkite į nedidelį puodą ir kaitinkite virš vidutinio kaitrumo ugnies apie 2 minutes. Sumažinę ugnį į ruošiamą padažą įpilkite grietinėlę ir garstyčias. Virkite, kol padažas pradės tirštėti, tuomet nuimkite nuo ugnies ir sudėkite gabaliukais supjaustytą sviestą. Galiausiai įberkite pipirus ir druską. Skanaus!
Lengvas graikiško stiliaus padažas
Kai norisi pasmaguriauti grilyje ar ant laužo keptomis daržovėmis, „Maximos“ maisto gamybos ekspertas A. Poleninas siūlo pasigaminti lengvą ir gaivų graikiško stiliaus padažą, kuris idealiai tiks keptoms daržovėms paskaninti.
Šiam padažui paruošti reikės: pusės stiklinės sutrupinto fetos sūrio, 3 valgomų šaukštų šviežių kapotų krapų, 2 valgomųjų šaukštų alyvuogių aliejaus (jį galima pakeisti 3 valgomaisiais šaukštais natūralaus jogurto), 2 valgomųjų šaukštų citrinos sulčių, žiupsnelio druskos ir juodųjų pipirų.
Visus ingredientus sumaišyti iki vientisos masės, kurią papildomai galima pagardinti žiupsneliu čiobrelių. Beje, šis padažas idealiai tiks ne tik keptoms, bet ir šviežioms daržovėms.
Pasak „Maximos“ maisto gamybos eksperto A. Polenino, keptus griliaus patiekalus skaninant padažu svarbu, kad jis nebūtų dominuojantis, todėl padažo daug nereikia.
„Valgyti turėtume pagrindinį patiekalą su pažadu, o ne padažą su patiekalu. Jeigu kepsnį paskandinsite pažade, kad ir koks lengvas jis bus, skoniu mėgautis bus sunku“, – sako „Maximos“ atstovas.