Ant grotelių kepta žuvis ir jūrų gėrybės nustebins net išrankiausius

2018 m. gegužės 18 d. 11:34
Lrytas.lt
Receptas
Kol džiugina saulėtos dienos, tol kiemuose čirška ant grotelių ruošiami patiekalai. Daugeliui įprasta kepsninėse gaminti mėsą, tačiau net ir didžiausiems jos gerbėjams norisi išbandyti kitokius receptus. 
Daugiau nuotraukų (3)
Kai pabosta gaminti tradicinius šašlykus, skonio receptorius gali nustebinti žuvis ir jūrų gėrybės. Prekybos tinklo IKI maisto ekspertės Aistės Rasmussen teigimu, tinkamai kepsninėje paruošta žuvis bei jūrų gėrybės stebina tiek gurmanus, tiek ištikimiausius mėsos mylėtojus.
Lietuviai – žuvies gerbėjų tauta
Žuvis neabejotinai yra dažniausiai virtuvėje gaminamas jūros kilmės produktas. A.Rasmussen teigimu, nepaisant individualaus skonio skirtumų, galima pastebėti kelis svarbiausius pirkėjų įpročius renkantis jūros gėrybių produktus.
„Dalis žmonių nėra linkę itin daug eksperimentuoti, todėl renkasi laiko patikrintus gaminius, pavyzdžiui, lašišą, kuri yra populiari nepriklausomai nuo metų laiko. Tiems, kurie dar kepsninėje negamino šios žuvies, nedvejodama siūlyčiau ją išmėginti. Lašiša tam ypač tinka – yra riebi, joje daug baltymų, vitaminų bei mineralų, kurie neišgaruoja viso kepimo metu“, – pasakoja maisto ekspertė.
A.Rasmussen išskiria ir kitas ne ką mažiau populiarias žuvis, kurias galima iškepti ant grotelių. 
„Lietuviai taip pat mėgsta upėtakį ir dažnai renkasi jį antroje vietoje po lašišos. Skumbrė ar karšis taip pat išlieka populiarūs. Šios žuvys riebios, todėl ypač tinka kepti ant grotelių – riebi žuvis ne taip greit išsausėja, o jos skonis išlieka sodrus“, – atskleidžia maisto ekspertė. 
Eksperimentai kepsninėje – krevetės ir aštuonkojis
A.Rasmussen teigimu, jūrų gėrybių asortimento nederėtų riboti tik žuvimi. Norintiems išbandyti egzotiškesnius receptus maisto ekspertė pataria pabandyti krevetes arba aštuonkojį. 
„Dažnas gurmanas ruošia krevetes keptuvėje, o aštuonkojį verda puode, tad kodėl nepabandžius jų išsikepti ir ant grotelių? Tai ne tik skanus, bet ir greitai paruošiamas patiekalas. Be to, parinkus gardų receptą, rezultatas nustebins net ir pačius išrankiausius grilio entuziastus“, – tikina maisto ekspertė.
A.Rasmussen pabrėžia, kad norint išgauti geriausią patiekalo skonį jūrų gėrybės turėtų būti šviežios. Ji pasidalino keletu gurmaniškų receptų.
Ant grotelių keptas upėtakis su petražolėmis ir citrina
Reikės:
300 g nuvalyto ir išdarinėto upėtakio,
1 citrinos,
25 g sviesto,
alyvuogių aliejaus,
jūros druskos,
šviežiai maltų juodųjų pipirų,
saujos smulkintų petražolių lapelių.
Gaminimas
Įkaitinkite kepsninę. Įpjaukite kiekvieną upėtakio pusę apie 10 kartų – kiekvienas įpjovimas turėtų būti maždaug pusės centimetro gylio. Taip paruoštą upėtakį įtrinkite alyvuogių aliejumi ir pagal skonį apibarstykite druska bei šviežiai maltais pipirais. 
Tuomet perpjaukite citriną pusiau ir vieną jos pusę supjaustykite griežinėliais prieš tai nutarkavę žievelę. Smulkintus petražolės lapelius kartu su citrinos griežinėliais sukiškite į upėtakio įpjovimus. Tuomet žuvį guldykite ant kepimo grotelių, ant viršaus užbarstykite tarkuotą citrinos žievelę ir išdėliokite gabaliukais supjaustytą sviestą. 
Žuvį kepkite apie 6 minutes iš abiejų pusių, kol paviršius apskrus ir taps traškus. Ant viršaus užspauskite šviežių citrinos sulčių ir patiekite su šviežiomis salotomis. Skanaus!
Ant grotelių keptos saldžiarūgštės krevetės
Reikės:
700 g lukštentų ir išvalytų stambių krevečių,
50 g rudojo cukraus,
60 ml baltojo vyno acto,
60 g žaliosios citrinos sulčių,
2 vnt. žaliųjų citrinų,
2 traiškytų česnako galvučių,
1 v. š. lupto ir tarkuoto imbiero,
šiek tiek šviežiai smulkinto baziliko lapelių,
žiupsnelio druskos.
Gaminimas
Sumaišykite visus ingredientus, išskyrus dvi žaliąsias citrinas, nedideliame dubenyje ir gerai išmaišykite. Krevetes sudėkite į užspaudžiamą plastikinį maišelį ir į vidų supilkite paruoštą marinatą. Maišelį užspauskite ir gerai pakratykite. Palike šaldytuve apie 20 minučių. 
Per tą laiką įkaitinkite kepsninę ir pradėkite krevetes verti ant medinio iešmelio, įterpdami žaliosios citrinos griežinėlius. Iešmelius sudėkite ant kepimo grotelių ir kepkite kelias minutes iš abiejų pusių. Skanaus!
Ant grotelių keptas aštuonkojis
Reikės:
1 kg aštuonkojo,
1 lauro lapelio,
4 šakelių čiobrelio,
20 vnt. pipirinių kukurūzų,
1 v. š. druskos,
1 pusiau padalintos česnako galvutės,
3 vnt. citrinų,
3 v. š. aukščiausios kokybės alyvuogių aliejaus,
šiek tiek šviežiai maltų juodųjų pipirų.
Gaminimas
Aštuonkojį, čiobrelio šakeles, pipirinius kukurūzus, druską, česnaką, lauro lapelį ir vieną pusiau perpjautą citriną sudėkite į puodą ir užliekite vandeniu. Puodą pastatykite ant vidutinės temperatūros ugnies ir užvirkite. Stebėkite, kad temperatūra nebūtų itin kaitri – vanduo turi virti lėtai. 
Po maždaug pusvalandžio arba valandos (priklausomai nuo aštuonkojo dydžio) patikrinkite, ar aštuonkojis jau išviręs. Labai svarbu neleisti aštuonkojui perverti. Nusunkite vandenį ir aštuonkojį sudėkite į atskirą dubenį, uždenkite maistine plėvele ir palikite šaldytuve nakčiai. Nusprendę aštuonkojį kepti ant grotelių, padalinkite jį nedideliais gabalėliais, įtrinkite aliejumi ir pabarstykite druska bei šviežiai maltais juodaisiais pipirais. Kepkite tol, kol išorė paruduos, o vidus išliks sultingas. 
Likusią citriną supjaustykite į 4 arba 6 dalis ir patiekite kartu su aštuonkojo gabalėliais. 
Skanaus!
kepsninėgriliskrevetės
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.