Šviežių daržovių skonis kol kas ne itin primena vasarinį iš šiltnamio, todėl stengiuosi naudoti rudeninio derliaus skanumynus – ridikus, ropes, burokėlius, morkas. O šiandien gaminau salotas su pomidoru, atsivežtu iš Italijos pietų. Taip taip, lagamine visada randu vietos tikriems skoniams!
Laukinių augalų lapus dažnai rekomenduoja nuplikyti karštu vandeniu, man visgi priimtinesnis šviežias, kad ir karstelėjęs skonis ar kietesnis lapelis. Apdoroju vieninteliu būdu – sumaigau juos, kad išsiskirtų sultys.
Pavasarinės salotos su kiaulpienių ir garšvų lapais
Salotas ruošiu iš:
- 2 saujų garšvų lapelių,
- 2 saujų kiaulpienių lapų,
- 2 saujų rūgštynių,
- 1 baltojo ridiko,
- 1 juodojo ridiko,
- 1 ropės,
- 2 pomidorų,
- druskos, maltų pipirų,
- 1 citrinos sulčių,
- 2 v. š. moliūgų sėklų aliejaus,
- įvairių sėklų ir rupinių pabarstymui.
Ridikus ir ropę nulupu ir sutarkuoju plonais šiaudeliais, kartais pjaustau plačias juostas daržovių skustuku. Lapus nuplaunu po tekančiu vandeniu, palieku koštuve nuvarvėti, po to juos smarkiai pamaigau ir dedu į indą su tarkiais. Pasūdau, pagardinu pipirais, supilu citrinos sultis ir aliejų, sumaišau ir dedu į serviravimo indą.
Pomidorus supjaustau plonais griežinėliais, sudedu ant salotų ir jas gausiai pabarstau sėklomis ir rupiniais.
Tiekiu nedelsiant. Su falafeliais, virtos mėsos ar paukštienos juostelėmis. Kaip garnyras karštam patiekalui man asmeniškai netinka.
Receptu pasidalino „Kūmutės virtuvė“