Keturios sudedamosios dalys ir daug meilės – tokiam kastiniui pasigaminti Gintarė nesugaišta daug laiko. Reikia kur kas daugiau kantrybės, kad neatsibostų maišyti ir maišyti.
Kastinio pagrindas – riebi grietinė ir sviestas. Taip pat gali būti naudojamas kefyras, raugintas pienas. Daugelis kastinio neįsivaizduoja ir be kanapių sėklų ar kmynų, o kai kam žūtbūt reikia šviežių petražolių, česnakų arba svogūnų laiškų.
Pagal žemaitiškas kastinio gaminimo tradicijas, šis valgis turi būti ruošiamas tik moliniame inde, naudojant medinį šaukštą, tačiau G.Bėtaitė ne kartą įsitikino, kad puikiai tinka ir kitokie įrankiai.
Pasinaudokite šia idėja, kai suksite galvą, kaip sunaudoti po švenčių likusius virtus kiaušinius.
Žemaitišku kastiniu įdaryti kiaušiniai
Reikės:
- 4 valgomųjų šaukštų sviesto,
- 380 g riebios grietinės,
- 3–4 skiltelių česnako,
- druskos,
- kiaušinių,
- česnakų arba svogūnų laiškų.
Yra keturi patarimai, kaip išsukti gardų kastinį.
Pirma, riebi grietinė ir sviestas turi būti vienodos temperatūros – šiuos maisto produktus palikite per naktį ne šaldytuve, o virtuvėje.
Antra, paruoškite karšto vandens vonelę – užvirkite šiek tiek vandens puode, virš kurio vėliau laikysite dubenį. Kai reikės, galėsite šiek tiek pakaitinti vandenį.
Trečia, gerai išsukite dubenyje kambario temperatūros sviestą. Įdėkite keletą šaukštų grietinės. Toliau sukite iki vientisos masės. Pastebėję, kad formuojasi gumulėliai, kelkite dubenį trumpam ant puodo su karštu vandeniu ir toliau maišykite iki vientisos masės. Vėliau jį nukelkite. Tada po truputėlį dėkite grietinės ir viską maišykite. Geras kastinis pasižymi vientisumu, jis turi būti panašus į tirštą grietinę. Kastinį reikia atsargiai sukti, kad nesuliptų gumulėliai ir nepasidarytų sviestas.
Ketvirta, pabaigę maišyti sviestą ir grietinę iki vientisos masės, įberkite smulkiai sukapotų česnakų ir druskos pagal skonį. Paruoštą kastinį laikykite šaldytuve – jis sutirštės ir sustandės.
Kai kastinis paruoštas, metas virti kiaušinius. Kad nesuskilinėtų kiaušinių lukštai, prieš virdami juos palaikykite karštame vandenyje ar pamerkite kelioms valandoms į kambario temperatūros vandenį.
Norint gražiai išlukštenti, virtus kiaušinius galima panardinti į ledukų vonelę ar nupylus verdantį vandenį užlieti kuo šaltesniu ir keletą minučių palaikyti.
Perpjovę kiaušinius per pusę išimkite trynius ir sumaišykite su keletu šaukštų kastinio. Šiuo įdaru kimškite kiaušinių puseles.
Įdaryti kiaušiniai labai skanūs su juoda duona ar pabarstyti juodos duonos trupinėliais. Taip pat juos galima pabarstyti kapotais česnakų ar svogūnų laiškais.