Jau ketvirtus metus spaudžiu aliejų, trejus metus po kiemą pėdina vištos, džiuginančios dovanomis šiaudų gūžtose. Ir prieš kelis mėnesius, kai reikėjo vienam vakarėliui paruošti mišrainę, kuri yra būtinai gaminama su majonezu, ėmiau ir prisiminiau, kad jis gaminamas iš aliejaus ir kiaušinių!
Majonezą buvome išbraukę iš mitybos, bet dabar po truputį grįžtame, tačiau tik prie tikro skonio, kurį galima sukurti dar ir iš … pieno. Taip taip, man pradžioje tai irgi skambėjo neįtikėtinai, bet smalsumas, kaip visad, nugalėjo, tada dar įsijungė fantazija, ir dabar jau telieka sugalvoti naujų skonių pavadinimus ir atidaryti kokį pogrindinį cechą.
O jei rimtai, tai naminis majonezas gaminamas tiesiog per akimirką, jį galima dažyti geltonąja ciberžole ar oranžiniais serenčiais, gardinti persiladu ar maltais kmynais – tai visiška laisvė, svarbiausi ingredientai yra tik trys. Naudoju šaltai spaustus aliejus – žemės riešutų, saulėgrąžų arba sezamų.
1. Pieniškas majonezas
Reikalingi produktai:
- 200 ml tyro aliejaus,
- 100 ml pieno,
- 1 a. š. garstyčių.
2. Grietinėlės majonezas
Reikalingi produktai:
- 200 ml tyro aliejaus,
- 100 ml riebios plakamos grietinėlės,
- 1 a. š. garstyčių.
Man asmeniškai skaniausias trečiasis, bet jis yra itin riebus, tekstūra primenantis kadaise labai populiarų vokišką. Tačiau šaukštais juk nekabiname, juo gardinu kiaušinių patiekalus ir kartais gaminamas salotas ar mišraines.
O gamyba elementari – supilu visus ingredientus į plakiklio indą, galima naudoti ir mikserį ar kokteilinę, svarbu, kad prietaisas greitai maišytų. Užtenka plakti kelias sekundes, ir tiesiog akyse skysčiai tampa puikia tvirta mase. Iš šių kiekių gaunu 300 – 350 ml majonezo.
Būtinai pabandykite, nes tai nuostabus skonio atradimas.