Ši tešla tinka, tiek batonams, tiek forminei duonai, beliašams ar bandelėms su bet kokiais įdarais.
Degtinė tešlai suteikia minkštumo, švelnumo. Batonas ar bandelės būna nerealiai skanios. O jei degtine užpilsite šafraną ar, pavyzdžiui, citrinos ar apelsino nutarkuotą žievelę, gausite ne tik įdomesnę spalvą, bet ir gerą skonį.
Tešla baltai forminei duonai ir kitiems kepiniams
Reikalingi produktai (stiklinės tūris 250 ml):
- 300 ml vandens (galima keisti pienu ar kefyru),
- 150 ml aliejaus,
- 1 kiaušinis,
- 1 v. š. cukraus (be kaupo),
- 1 a. š. druskos (be kaupo),
- 2 v. š. degtinės,
- ~4,5 stiklinės miltų,
- 20 gr šlapių mielių arba 2 a. š. sausų mielių.
Kaip gaminti
Į šiltą vandenį dėti mieles, cukrų, gerai išmaišyti, pilti aliejų, berti druską, įmušti kiaušinį, pilti degtinę, išmaišyti, įsijoti miltus ir užminkyti tešlą.
Tešla būna minkšta ir elastinga. Uždengti ją maistine plėvele ir kildinti 1,5-2 valandas.
Suformuoti gaminį ir dar kildinti 10-20 min.
Dėti į šaltą orkaitę, tada įjungti 180° laipsnių temperatūrą ir kepti, kol bus gražios auksinės spalvos. Ar iškepė, patikrinti sausu mediniu pagaliuku.