Idėją pasiskolinau iš vienos turgaus prekeivės. Ilgai trypčiojau prie dvispalvių krienų, bandydama suprasti kas tas raudonasis sluoksnis, ir kam jis. Išsikalbėjome su pardavėja, nusipirkau mažutį indelį degustacijai ir supratau ko šiame duete man trūksta.
Maliau, maišiau ir sluoksniavau, kol pasiekiau visų keturių skonių sintezę – aštru, saldu, kartu, rūgštu vienu metu.
Ir be skonių puokštės, tinkančios su mėsa ar daržovėmis, dar ir atveria slogos užvertas nosis, tiesiog antigripinas!
Šiuo metu turguje rasite ir šviežių spanguolių uogų, ir jau paruoštų krienų, liks pasiruošti tyrę ir sudėti į patogų indą. Kadangi uogos pardavinėjamos litrais, vienu kartu pasiruošiu litrą spanguolių. Iš šio kiekio pagaminu šešis 250 ml talpos stiklainius.
Didesnių naudoti ir nerekomenduočiau, kitaip bus sunku tolygiai pakabinti šaukštu abu sluoksnius, o jei kiltų mintis tyrę iškart sumaišyti su krienais, tai pasimokykite iš mano blogos patirties – gaunasi neestetiška ir skoniais ne tokia turtinga košė.
Spanguoliniai krienai
Reikalingi produktai:
- 1 l spanguolių uogų,
- 2 v. š. medaus,
- 1 a. š. druskos,
- 1 a. š. aitriosios paprikos miltelių,
- 400 ml baltų krienų (jau paruoštų vartoti).
Dar vienas svarbus skoniui aspektas – krienai. Kadangi nelabai tikiu, kad dar yra ruošiančių krienus namie, rekomenduoju naudoti paruoštus, bet būtinai pirktus turguje, paragavus, ar tikrai užtenka aštrumo. Prekybos centruose pirkti krienai neturi tokios tirštos tekstūros ir, žinoma, tikro skonio.
Spanguoles suberiu į koštuvą ir perplaunu šaltu vandeniu, palieku keliolikai minučių nuvarvėti. Medų išsuku su druska ir aitriosios paprikos milteliais. Uogas suberiu į gilų ir aukštą indą ir maisto trintuvu (blenderiu) sumalu iki vienalytės masės, supilu medaus mišinį ir dar kelioms sekundėms įjungiu trintuvą. Viskas.
Į švarius stiklainius pilu tyrės, daugmaž iki pusės, o ant tyrės šaukštu sudedu krienus. Stiklainius sandariai užsuku dangteliais.
Laikyti reikia šaldytuve ir suvartoti per kelias savaites, todėl, jei namie ne itin didelis valgytojų būrys, gaminkite iš pusės ar net trečdalio normos.
Ir būkite sveiki!