Jeigu negaunu nors mažo gabalėlio, viskas – būnu nelaimingas žmogus, neretai net neužmiegu. O tada jau naktį nepatingiu išlipti iš lovos ir nusileidus į apačią susirasti nors mažą gabalėlį skanėsto su mėsa. Va tokia esu priklausoma.
Šiuos suktinukus, kuriuos iki šiol vadinu „zrazais“, pamenu iš vaikystės, kai be jų neapsieidavo, ko gero, nė viena šventė.
Močiutė netgi kviesdavo šeimininkes, kad didesniam giminių susibėgimui ruoštų maistą – ir visada būdavo šio patiekalo.
Į suktinukus būtina įdėti kmynų, nes jie suteikia puikaus skonio.
Lietuviški suktinukai
Reikės:
- 700 g maltos mėsos (naudojau kalakutieną),
- 1 saujos džiūvėsėlių,
- 1 kiaušinio,
- 1 svogūno,
- druskos,
- pipirų.
Įdarui:
- 2 morkų,
- 2 svogūnų,
- aliejaus kepimui,
- 1 šaukštelio kmynų.
Padažui:
- 500 ml vištienos sultinio,
- 200 ml grietinėlės,
- žiupsnelio raudonėlio,
- druskos,
- pipirų.
Gaminame
Svogūną susmulkinkite labai mažais gabaliukais arba sutarkuokite. Dėkite į maltą mėsą svogūnus, berkite džiūvėsėlius, muškite kiaušinį, berkite druską bei pipirus ir gerai išmaišykite.
Įdarui morkas sutarkuokite, o svogūnus susmulkinkite. Apkepinkite keptuvėje įkaitintame aliejuje. Suberkite kmynus ir gerai išmaišykite. Atvėsinkite.
Iš maltos mėsos darykite delno dydžio blyną, dėkite po šaukštą įdaro ir gražiai sulipdykite pailgą kotletą.
Kepkite keptuvėje nedidelėje kaitroje, kol gražiai apkeps.
Dėkite į puodą, užpilkite vištienos sultiniu ir pavirkite 15 min., tada supilkite grietinėlę ir dar pavirkite 10 min.
Suberkite raudonėlį, druską ir pipirus, išmaišykite ir išjunkite viryklę.
Labai skanu su bulvių koše, bet mes valgėme su daržovių salotomis.
Šaltinis: „Samčio užrašai“