Aš išbandžiau kitokią granolą – vien tik iš sėklų ir kruopų, be avižinių dribsnių. Patiko!
Gavosi traškūs, ne per saldūs pabarstukai, kurie labai tinka su graikišku jogurtu, įvairiems kokteiliams, košei ar netgi kokiam nors desertui apibarstyti.
Pati įdomiausia dalis – nemenką šių traškių pabarstukų dalį sudaro sorų kruopos. Tos pačios, kuriomis dažniau paukštelius lesiname nei valgome patys. O šioje granoloje jos tiko idealiai.
Ir šiaip visi ingredientai – sveikuoliški, tad gaminkite ir skanaukite be sąžinės graužimo. Aš netgi šiaip užsimaniusi skanėsto vietoje saldumyno suvalgau šaukštą šių traškių pabarstukų.
Puiku yra ir tai, kad nebūtina aklai vadovautis ingredientų sąrašu: galima dėti ir kitokių sėklų ar nedėti tų, kurių nemėgstate.
Vienintelis dalykas, kurį pakeisčiau – nedėčiau džiovintų abrikosų. Jie suteikia malonios rūgštelės, tačiau kadangi yra smulkinti ir apkepinti, ilgainiui jie sukietėja, tampa lyg guminiai.
Traškūs pabarstukai pusryčiams arba granola be avižinių dribsnių
Reikės:
- 2 v. š. alyvuogių aliejaus,
- 3/4 puodelio sorų kruopų,
- 1/2 puodelio kapotų migdolų riešutų,
- 1/4 puodelio moliūgų sėklų,
- 1/2 puodelio saulėgrąžų sėklų,
- 1/4 puodelio ispaninio šalavijo (čija) sėklų,
- 1/3 puodelio linų sėmenų,
- 1/3 puodelio džiovintų smulkintų abrikosų,
- 4 v. š. sviesto,
- 1/2 puodelio medaus.
Aliejų supilkite į puodą. Kai įkais, suberkite sorų kruopas ir pakepinkite jas 4-5 minutes nuolat pamaišydami. Atvėsinkite.
Orkaitę įkaitinkite iki 135 laipsnių.
Sorų kruopas sumaišykite su kitais ingredientais.
Sviestą ir medų dėkite į puodą ir ištirpinkite. Mišiniu apliekite sėklas ir išmaišykite.
Skardą išklokite kepimo popieriumi, ant jos suberkite sėklų ir kruopų mišinį. Kepkite 30 minučių retkarčiais pamaišydami.
Kai atvės, sutrinkite kočėlu, nes dėl medaus pabarstukai linkę sulipti.
Pabarstukus suberkite į sandarų indą. Mėgaukitės per pusryčius ir ne tik.