Savaitgalį, kai šeimai buvau pažadėjusi paruošti tailandietišką vištienos troškinį, netikėtai supratau, kad nenusipirkau kokosų pieno. O be šio ingrediento mūsų visų mėgstamas patiekalas – visai ne tas.
Dar kartą kulniuoti į parduotuvę neturėjau galimybių. Ėmiau sukti galvą, kaip išsisukti. Ir staiga prisiminiau kažkur skaičiusi, jog kokosų pieno galima pasigaminti namuose.
Panaršiau internete ir užtikau patarimų, kaip tai daryti: kokosų drožles užpilti vandeniu, palaikyti, sutrinti, nukošti.
Tik tiek?! Negalėjau patikėti, kad tai taip paprasta.
Laimė, stalčiuje gulėjo pakelis kokosų drožlių – tai mane ir išgelbėjo.
Taigi, stiklinę drožlių subėriau į kokteilinę ir užpyliau dviem stiklinėmis karšto virinto ir kiek ataušinto vandens. Įbėriau žiupsnelį druskos. Palaikiau gerą valandą ir sutryniau kokteilinėje.
Po to nukošiau per sietelį. Ir štai – kokosų pienas! Iš šio kiekio išėjo 400 ml.
Kitą dieną pasigaminau antrą porciją – šįkart tą patį kiekį drožlių užpyliau stikline vandens. Pieno buvo dvigubai mažiau, tačiau gerokai tirštesnis. Supyliau į stiklainėlį ir padėjau į šaldytuvą. Dabar juo baliname kavą rytais. Kvepia nuostabiai.
Patyrinėjau ir kainą. 400 ml kokosų pieno skardinė kainuoja 1,5-3 eurus.
150 g kokosų drožlių pakelis – apie 80 centų (be akcijos). Iš šio kiekio išeina 800 ml pieno. Taigi, pasigaminti patiems – ne tik paprasta, bet ir gerokai pigiau.
Kaip sakoma: kartą paragavęs negali sustot. Kartą pasigaminusi kokosų pieno, daugiau niekada jo nebepirksiu.