Iš kartos į kartą keliaujantis močiutės morkų pyragas „Zomšas“

2018 m. sausio 8 d. 13:06
Lrytas.lt
Receptas
Kiekvienos močiutės ar mamos virtuvėje slypi lobiai – tai ilgus metus gyvuojantys šeimos receptai. Daugybę metų kruopščiai saugoti, ne vienos kartos išbandyti ir išragauti, jie išsiskiria namų jaukumo ir rankų darbo šiluma. 
Daugiau nuotraukų (3)
Būtent tokį iš kartos į kartą keliaujantį šeimos receptą – tradicinį močiutės morkų pyragą „Zomšas“, jau daugybę metų saugo ir seserys Samulionytės – kino režisierė Jūratė ir fotografė Vilma. 
Ar šis morkų pyrago receptas buvo sugalvotos pačios Samulionyčių močiutės, ar jis mena dar senesnius laikus seserys nežino, nes nebėra ko paklausti – senelės jos neteko prieš daugybę metų. 
Tačiau jos ir pasakiškai gardaus pyrago atminimas šeimą lydi iki šiol. Paskatintos močiutės ilgesio ir įkvėptos nepaprastos jos gyvenimo istorijos seserys sukūrė senelei dedikuotą jautrų dokumentinį filmą „Močiute, Guten Tag!“. 
Seserys Samulionytės dalinasi močiutės pyrago receptu ir kviečia jį išbandyti visus smaližius. 
Seserys pasakoja, kad šis receptas buvo užrašytas tik 1989 metais, todėl jis nebėra tiksliai toks, kokį kadaise gamino jų iš vokiečių šeimos kilusi močiutė. 
Pačioms seserims šio recepto atgaminti nepavyko, todėl į pagalbą jos pasitelkė kepyklos „Crustum“ meistrus. Šie pagal nurodytus ingredientus išbandę net kelis kepimo variantus, galiausiai sėkmingai atkūrė seniai ragauto pyrago skonį ir netgi įtraukė jį į savo meniu. 
Pyragas „Močiutės zomšas“ 
Reikės:
  • 5 kiaušinių;
  • 3 didesnių morkų;
  • 200 g margarino arba sviesto;
  • 1,5 stiklinės cukraus;
  • vidutinio indelio grietinės;
  • stiklinės kefyro;
  • pusės šaukštelio sodos;
  • miltų (kad tešla būtų grietinės tirštumo).
Gaminimas
Suplakite kiaušinius. Į plakinį įpilkite cukrų. 
Į kiaušinių plakinį su cukrumi įpilkite stiklinę kefyro ir grietinės, taip pat pusę šaukštelio sodos ir viską gerai išmaišykite.
Ištirpinkite 200 g margarino arba sviesto, jį atvėsinkite.
Atvėsusį sviestą supilkite į paruoštą plakinį ir viską dar kartą gerai išmaišykite.
Smulkiai sutarkuokite morkas. Sutarkuotas morkas supilkite į paruoštą plakinį, berkite po truputį miltus ir viską sumaišykite iki grietinės tirštumo tešlos. 
Visa tai supilkite į sviestu išteptą skardą ir šaukite į gerai įkaitintą orkaitę. 
Pyragą kepkite apie 45-60 min.
Dokumentiniame filme „Močiute, Guten Tag!“ seserys Samulionytės leidosi į močiutės praeitį, kupiną neatsakytų klausimų. Karas, bėgimas į Vokietiją, paslaptingas mylimasis ir lemtingi gyvenimo apsisprendimai – su kiekvienu žingsniu klausimų tik daugėjo, o artimiausi šeimos nariai vienas po kito atsitvėrė tylos siena. Filme žiūrovų drauge su seserimis Samulionytėmis laukia intriguojanti kelionė, kur keliaujama dvejomis kryptimis: kito žmogaus ir savęs link. 
Filmą prodiusavo Lietuvos kino gamybos kompanija „Tremora“ kartu su „Dagstar Films“ (Vokietija). Juostos gamybą iš dalies finansavo Lietuvos kino centras, Vokietijos fondai Film und Medien NRW ir FFA (German Federal Film Board).
pyragasmorkų pyragasreceptas
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.