Šventinis kumpis Kalėdoms sužavės visus gurmanus

2017 m. gruodžio 19 d. 12:12
Lrytas.lt
Iki didžiųjų žiemos švenčių liko kelios dienos, tad mintys, kokiais patiekalais nustebinti artimuosius, vis labiau neduoda ramybės. Kai kurioms šeimininkėms prieš Kalėdas maisto ruošimas sukelia tikrą galvos skausmą – kaip parinkti tinkamus maisto produktus, kaip ruošti patiekalus, kad jie būtų ne tik skanūs, bet ir sveiki? 
Daugiau nuotraukų (1)
Prekybos tinklo IKI užsakymu atlikta visuomenės nuomonės apklausa atskleidžia, kad net 55 proc. apklaustųjų kaip pagrindinį Kalėdų stalo patiekalą nurodė keptą paukštieną. Antroje vietoje liko kepta arba įdaryta žuvis, kurią per šventes gamina kiek daugiau nei 22 proc. gyventojų. 
Trečioje vietoje 19 proc. tyrimo dalyvių įvardijo keptos mėsos (kiaulienos, avienos, žvėrienos) patiekalus, kurie būna ant jų švenčių stalo.
„Pagrindinis mūsų pirkėjų Kalėdinio stalo patiekalas yra kepta paukštiena – žąsis, antis, višta ir kalakutas. Pastarasis, be jokios abejonės, turi išskirtinį statusą virtuvėje, todėl nenuostabu, kad dėl savo dydžio, elegancijos ir skonio jis dažnai būna gaminamas tik ypatingomis progomis. 
Pastebime, kad dažniausiai vartojama yra vištiena, tačiau vis dažniau ant vaišių stalo atsiduria ir egzotiškesni mėsos produktai – antiena ar žąsiena. Bendrai per šventinį periodą šviežios mėsos pardavimai išauga 20–30 proc. nei įprastai“, – pasakoja prekybos tinklo IKI viešųjų ryšių vadovė Berta Čaikauskaitė. 
Daugelyje šalių vienas pagrindinių patiekalų per šv. Kalėdas – kepta mėsa. D. Britanijos gyventojai švenčių metu suvalgo vidutiniškai 10 milijonų kalakutų, norvegai savo šventinio stalo neįsivaizduoja be ėrienos ar kiaulienos šonkaulių, o prancūzai per Kalėdinius pietus mėgsta patiekti žąsies ar anties kepenėles, rūkytą lašišą, omarus ir net austres. 
Prekybos tinklo IKI maisto ekspertės Aistės Rassmusen teigimu, ant lietuvių šventinio stalo dažnai karaliauja kepta antis, tačiau žmonės noriai gaminasi ir kitus rečiau išbandomus receptus. 
Vienas jų – karamelizuotas keptas kumpis, kurio gamyba užtrunka, tačiau rezultatas nudžiugina visus. 
Karamelizuotas keptas kumpis
Jums reikės:
  • 2 kg kiaulienos kumpio,
  • 300 ml abrikosų džemo,
  • 400 ml konservuotų persikų,
  • 2 v. š. garstyčių,
  • 2 v. š. smulkinto imbiero ,
  • 2 skiltelių česnako,
  • 3 v. š. skysto medaus,
  • 2 a. š. džiovinto rozmarino,
  • 4 vnt. lauro lapų,
  • 1 citrinos,
  • saujos gvazdikėlių,
  • druskos,
  • pipirų,
  • cukraus.
Gaminimas
Kiaulienos kumpį ištrinkite druska, maltais pipirais, susmulkinto česnako granulėmis, rozmarinu ir lauro lapais. Kumpį suriškite, kad jis gautųsi apvalus ir gerai susispaustų. Jį dėkite į kepimo plėvelę ir virkite pasūdytame vandenyje apie valandą. 
Paruošto kumpio viršutinę dalį įpjaukite ir prismaigstykite ten gvazdikėlių. Tuomet pradėkite ruošti karamelinį glaistą. 
Į puodą sudėkite abrikosų džemą ir supilkite sultis nuo konservuotų persikų. Susmulkintus persikus sudėkite į garstyčias kartu su imbieru, medumi ir cukrumi bei išspauskite citrinos sultis. Viską sumaišykite su puode esančiu abrikosų džemų ir persikų sulčių mišiniu. 
Gautą masę palengva maišydami virkite apie 20 minučių, kol glaistas sutirštės. Paruoštu karameliniu glaistu aptekite kumpį, tačiau naudokite tik pusę viso paruošto kiekio. 
Tuomet kumpį dėkite į orkaitę ir kepkite apie valandą 200 laipsnių temperatūroje. Paruoštą kumpį užtepkite likusia glazūra ir tuomet kepkite dar apie valandą. 
Prie paruošto kiaulienos kumpio tinka apkepti saldūs vaisiai – figos, kriaušės, mangai. Skanaus!
kumpisKepsnysKiauliena
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.