Silkė su grybais ir riešutais turi tik vieną trūkumą – jos visuomet būna per mažai

2018 m. gruodžio 13 d. 17:19
„Mukatanas“
Tikriausiai tai yra labiausiai džiuginantis silkės patiekimo būdas per Kūčias: ji itin turtingo skonio, ją lengva paruošti iš anksto. 
Daugiau nuotraukų (2)
Kai kurie netgi sako, kad geriausias sezoninis desertas yra būtent ši silkė. Ir nors silkė nėra mano mėgstamiausias maistas, turiu sutikti, kad ši yra tokia skani, jog net paruošusi jos trigubai daugiau galiausiai vis tiek gailiuosi, kad buvo per mažai. Tik svarbu naudoti kokybišką silkę.
Saldūs karamelizuoti svogūnai ir kvapnūs, sultingi baravykai idealiai dera su traškiais graikiniais riešutais ir sūria silke. 
Ir visgi – nepaisant puikaus skonio ir tekstūrų, šios silkės negaminu jokiu kitu metų laiku, kad ji išliktų laukiamiausiu šventiniu pasninko patiekalu.
Prieš patiekdami būtinai leiskite užklotai silkei ne trumpiau kaip gerą valandą pastovėti, kad skoniai turėtų pakankamai laiko susidraugauti ir atsiskleisti. Pavyzdžiui, aš kartais silkę užkloju net dieną prieš Kūčias ir palieku šaldytuve.
Silkė su karamelizuotais svogūnais, džiovintais baravykais ir graikiniais riešutais
2 valgytojams prireiks:
  • 30 g džiovintų baravykų ar kitų kokybiškų džiovintų miško grybų,
  • 60 g graikinių riešutų,
  • 1 labai didelio arba dviejų vidutinio dydžio svogūnų,
  • 4 valgomųjų šaukštų aliejaus kepimui,
  • druskos,
  • 1/4 arbatinio šaukštelio rudojo cukraus,
  • šviežiai maltų juodųjų pipirų,
  • 1 išdorotos silkės (t.y. 2 filė).
1. Grybus nuplaukite, užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite 2-3 valandoms brinkti. Tuo tarpu mažoje sausoje keptuvėje ant vidutinės ugnies paskrudinkite nedideliais gabalėliais sulaužytus graikinius riešutus. Prižiūrėkite, kad nesudegtų. Atidėkite į šalį, kol prireiks.
2. Kai grybai išbrinks/suminkštės, svogūnus nulupkite ir supjaustykite apie pusės centimetro storio griežinėliais.
3. Įkaitinkite keptuvę virš vidutinės ugnies. Šiek tiek sumažinkite ugnį. Supilkite aliejų ir suberkite svogūnus. Uždenkite keptuvę ir palikite 5 minutėms svogūnus kaisti, nemaišant ir neatidarinėjant.
4. Tuo metu išmirkytus grybus sudėkite į nedidelį prikaistuvį, užpilkite perkoštu vandeniu, kuriame jie mirko ir užvirkite. Vos vos pasūdykite ir ant mažos ugnies virkite 15-20 minučių, kol bus minkšti.
5. Po penkių minučių keptuvę nudenkite, sumažinkite ugnį iki mažos, įmaišykite 1/4 arbatinio šaukštelio druskos ir cukrų. Keptuvės nedenkite ir, vis pamaišant, kepkite svogūnus apie 15 minučių, kol ims keisti spalvą ir taps saldūs. Prižiūrėkite, kad nepridegtų. Jei svogūnai apskrus greičiau, nei išvirs grybai, juos paprasčiausiai trumpam atidėkite į šalį.
6. Nuo grybų nusunkite vandenį (nuovirą pasilikite) ir supjaustykite grybus smulkiomis juostelėmis. Suberkite į karamelizuotus svogūnus (kaip tik šiuo metu jie jau turėtų būti paruošti), supilkite 2 valgomuosius šaukštus grybų nuoviro. Šiek tiek padidinkite ugnį ir vis maišydami kepkite apie 5 minutes. Suberkite paskrudintus riešutus ir pakaitinkite dar 2 minutes. Gausite tirštą „užklotą“. Pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais. 
Šį „užklotą“ iškrėskite į lėkštę ir palikite visiškai atvėsti. Paragaukite ir atsižvelgdami į silkės sūrumą, jei reikia, įmaišykite dar žiupsnelį druskos.
7. Vieno centimetro pločio gabalėliais supjaustykite silkės filė ir sudėkite į pailgą lėkštę.
8. Silkę uždenkite atvėsusiu grybų, svogūnų ir riešutų užklotu.
Receptu pasidalijo „Mukatanas“
Turinys pirmą kartą publikuotas 2017 metų gruodžio 18 dieną.
silkėdžiovinti grybaireceptas
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.