Į svogūnus kartais įmaišau virtų grybų ar keptos žuvies – tuomet turiu puikiausią advento pyragą.
O į svogūnus įmaišius maltos keptos mėsos – sotus valgis tiems, kurie dirba sunkų fizinį darbą. Ir nereikia jokio padažo!
Šį pyragą kepu vyrams. Pavalgę jie kaskart pasidžiaugia: „Dabar sotūs!“, – tikina mūsų skaitytoja Birutė Sakalauskienė.
Senovinio svogūnų pyrago receptą ji atsiuntė konkursui „Mano gardžiausias švenčių patiekalas“.
Svogūnų pyragas
Reikalingi produktai
Tešlai reikės:
- stiklinės kvietinių miltų,
- ketvirtadalio šaukštelio druskos,
- 125 g sviesto,
- 3 šaukštų grietinės.
Įdarui reikės:
- 3 šaukštų sviesto,
- 1 kg ropinių svogūnų, supjaustytų labai plonais apskritimais,
- pusantro šaukštelio cukraus,
- pusės šaukštelio maltų juodųjų pipirų,
- 4 kiaušinių,
- pusantros stiklinės grietinės,
- žiupsnelio raudonųjų pipirų,
- aštuntadalio šaukštelio muskato riešuto.
Gaminame
Tešla. Sumaišyti miltus, druską ir sviestą, dėti grietinės. Maišyti, kol tešla nebelips prie dubens sienelių.
Suvolioti tešlą į rutulį ir palaikyti šaldytuve 3 val.
Atšaldytą tešlą iškočioti ant miltais pabarstytos lentos. Lakšto kraštus užlenkti.
Įdaras. Į supjaustytus svogūnus įberti druskos, cukraus, juodųjų pipirų ir pakepinti svieste (tik tiek, kad suminkštėtų, bet neparaustų).
Kiaušinius, grietinę, druską, raudonus pipirus ir muskato riešutą suplakti ir sumaišyti su svogūnais. Sudėti į tešlos lakštą, prispausti užlenktus kraštus.
Dėti į įkaitintą iki 175 C orkaitę ir palaikyti maždaug 30-35 min., kol paraus. Patiekti karštą.