Legendinis Benedikto kiaušinis. Geriausi sekmadienio pusryčiai

2017 m. gruodžio 10 d. 09:23
Lrytas.lt
Tingus vėlyvas sekmadienio rytas. Su draugais atvykstate vėlyvų pusryčių į jaukų senamiesčio restoraną. Stalai nukrauti valgiais, paragauti norite visko, bet atkeliavote čia tik dėl to vienintelio – Benedikto kiaušinio. 
Daugiau nuotraukų (3)
Mielinė bandelė, šoninė, skystas (bet ne per daug) kiaušinio trynys ir rūgščiai sūrokas olandiškas padažas – tobula. 
Tačiau ar žinote, kokia yra Benedikto kiaušinio atsiradimo istorija? Ir kaip jį pasigaminti patiems?
Kaip ir daugumą „įžymybių“, Benedikto kiaušinį gaubia paslapčių skraistė. Pasaulyje sklando net kelios šio patiekalo atsiradimo versijos ir, panašu, niekas jau nebeatseks, kuri iš jų yra tikroji. Pavyzdžiui, viena iš Benedikto kiaušinio recepto atsiradimo versijų, manoma, susijusi su... pagiriomis. 
Pasakojama, kad 1894 m. Niujorko akcijų biržos prekeivis Lemuelis Benedictas užėjo į Penktojoje aveniu esantį „Waldorf“ viešbutį ir, norėdamas numalšinti siaubingas pagirias po vakarėlio, užsisakė du virtus kiaušinius be lukštų, sviestinės skrudintos duonelės, šoninės griežinėlių ir indelį olandiško padažo.
Virtuvės šefas Oscaras Tschirsky buvo taip sužavėtas keistu patiekalu, jog vėliau pats išbandė ir galiausiai įtraukė jį į meniu.
Kiti šaltiniai teigia, kad patiekalą išrado pats O.Tschirsky. Tik vietoje šoninės griežinėlių naudojo kumpį, o vietoje skrudintos duonos – angliškas mielines bandeles (muffins). Būtent angliška bandelė šiandien ir yra vienas pagrindinių Benedikto kiaušinio ingredientų.
Bet  kokia gi istorija be moters? Trečioji Benedikto kiaušinio gimimo versija nukelia į 1860-ųjų Niujorką,  „Delmonico“ viešbutį. Pasak legendos, šiame viešbutyje labai mėgo lankytis ponia LeGrand Benedict. Ji buvo išragavusi jau visus meniu patiekalus, todėl vieną dieną paprašė šefų pagaminti kažką naujo. Šie sukūrė Benedikto kiaušinį.
Nepakeičiamas vėlyvųjų pusryčių patiekalas
Šiandien aišku viena – Benedikto kiaušinis atsirado JAV, tačiau, kaip ir dera tikram amerikiečiui, šį patiekalą sudaro ingredientai, atstovaujantys daugybei kultūrų. 
Tradiciškai jį sudaro kanadietiškos šoninės griežinėliai, angliška bandelė, olandiškas padažas ir, žinoma, kiaušiniai. 
Dabar Benedikto kiaušinį mėgsta visame pasaulyje, jis tapęs neatsiejama vėlyvųjų pusryčių, dar vadinamų „branču“, dalimi. 
Lietuvoje šis patiekalas išpopuliarėjo pakankamai neseniai. Pirmiausiai jį pamėgo naujoms tendencijoms atviri miestiečiai, kurie nuolat ieško gurmaniškų naujovų. Pastebima, jog jiems tampa svarbu ne tik skonis ir patirtis, kurią suteikia patiekalas, bet ir jo pagaminimo aplinkybės.
Vieni Benedikto kiaušinio skanautojai šoninę keičia kažkuo vegetarišku, kiti didelį dėmesį skiria būtent kiaušiniams ir renkasi tuos, kuriuos padėjo, pavyzdžiui, laisvai ant kraiko laikomos vištos. 
„Vartotojai darosi sąmoningesni. Jie atsakingiau žiūri į aplinką, todėl šios atsakomybės tikisi ir iš restoranų, kuriuose mėgsta lankytis. Užsisakydami patiekalų, jie vis dažniau padavėjų teiraujasi, ar yra vegetarams skirtų valgių ar kokiomis sąlygomis laikomos vištos, kurių kiaušiniai naudojami patiekalų gamybai“, – tendencijomis dalijasi Tomas Rumelaitis, ant kraiko laikomų vištų kiaušinius „Rido“ tiekiančios bendrovės „Groward Group“ atstovas.
Kaip pasigaminti Benedikto kiaušinį namuose?
Jei patiekalą gaminsite tik sau, jums reikės angliškos bandelės (English muffin), 2 ant kraiko laikomų vištų kiaušinių, kelių šoninės arba kumpio griežinėlių.
Kad pasigamintumėte olandišką padažą, jums prireiks 150 g sviesto, 4 kiaušinių trynių, šlakelio vandens, arbatinio šaukštelio balto vyno acto, citrinos sulčių, žiupsnelio druskos ir pipirų.
Paruošimas: olandiškam padažui ruošti paimkite mažą dubenėlį ir uždėkite jį ant puodo, kuriame jau verda vanduo. Dubenėlio dugnas neturėtų liestis prie vandens. Tada į dubenėlį įpilkite po šaukštą vandens ir acto. Kai jie sušils, įberkite druskos ir pipirų, įspauskite citrinos sulčių, dėkite trynius ir lydytą sviestą, viską išsukite. 
Atskirai paskrudinkite šoninę. Jeigu naudojate kumpį – jo kepti nereikia. Keptuvėje taip pat paskrudinkite anglišką bandelę ir negailėkite sviesto.
Ant paskrudintos bandelės dėkite šoninę arba kumpį, o ant viršaus – iš puodo išgriebtą kiaušinį. Viską užpilkite olandišku padažu. 
Legendinis Benedikto kiaušinis paruoštas.  

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.