Kleboniška silkė taps tikra švenčių stalo pažiba

2018 m. gruodžio 19 d. 11:27
Lrytas.lt
Kaip apibūdinate emociją, kurią patiriate paragavę ko nors ypatingai skanaus? Gardu kaip du medu? Skanu, kad net lėkštę norėjosi išlaižyti?
Daugiau nuotraukų (1)
Nieko nebenustebinsite tokiais posakiais. 
O štai „Skonio“ skaitytoja Regina Račkauskienė pasidalino originaliu posakiu, kurį mėgo kartoti jos tėvas.
„Oje, kaip gardu, nors klebonui duok!“ – sakydavo mano tėvukas, jeigu jam kas nors būdavo itin skanu...“ – rašo ponia Regina.
Ji atsiuntė silkės receptą. Silkės, kuri tiktų ir klebono stalui.
„Jei tikrai klebonui silkę pagaminti reiktų, kad ir Kūčioms, gaminčiau būtent šitą. 
Iš kur receptas? Ogi iš mano galvos ir šiokios tokios patirties virtuvėje“, – rašo R.Račkauskienė.
O mes dalinamės jos receptu. Nes juk visi norime paragauti kleboniškos silkės, kuri gali tapti tikra švenčių stalo pažiba.
Kleboniška silkė
Reikės:
  • 200-300 g silpnai sūdytos silkių filė,
  • 80 g alyvuogių aliejaus su bazilikais,
  • 3 šaukštų balzaminio acto,
  • saujelės riešutų mišinio,
  • 1 citrinos (geltonos ar netgi žalios),
  • 1 didesnio svogūno,
  • šaukštelio rudojo cukraus,
  • nubraukto šaukštelio cinamono,
  • žiupsnelio penkių rūšių pipirų mišinio,
  • žiupsnelio jūros druskos ir žolelių mišinio,
  • žalių ir violetinių bazilikų vazonėlio.
Gaminimas
Saujelę riešutų susmulkinkite su žiupsneliu jūros druskos ir žolelių mišinio. Sumaišykite su ruduoju cukrumi, cinamonu, žiupsneliu pipirų mišinio.
Gautą masę supilkite į aliejaus, acto bei pusės citrinos sulčių mišinį, išmaišykite.
Smulkiai supjaustykite svogūną, galima dar ir griežinėlį citrinos, kelias šakeles violetinio baziliko ir įmaišykite į padažą.
Keičiant užpilo sudedamųjų dalių proporcijas galima išgauti vis naujus skonio atspalvius – saldesnį, rūgštesnį ar net silpnai sūroką su saldžiu poskoniu.
Nuvarvintą silkės filė supjaustykite ir išdėliokite silkinės šonuose. Užliekite per vidurį labai aromatingu užpilu. Palaikykite bent per naktį vėsiai.
„Papuoškite ir su meile bei džiaugsmu patiekite“, – receptą baigė R.Račkauskienė.
Turinys pirmą kartą publikuotas 2017 metų gruodžio 7 dieną.
 
silkėreceptaskaip paruošti žuvį
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.