Nieko nebenustebinsite tokiais posakiais.
O štai „Skonio“ skaitytoja Regina Račkauskienė pasidalino originaliu posakiu, kurį mėgo kartoti jos tėvas.
„Oje, kaip gardu, nors klebonui duok!“ – sakydavo mano tėvukas, jeigu jam kas nors būdavo itin skanu...“ – rašo ponia Regina.
Ji atsiuntė silkės receptą. Silkės, kuri tiktų ir klebono stalui.
„Jei tikrai klebonui silkę pagaminti reiktų, kad ir Kūčioms, gaminčiau būtent šitą.
Iš kur receptas? Ogi iš mano galvos ir šiokios tokios patirties virtuvėje“, – rašo R.Račkauskienė.
O mes dalinamės jos receptu. Nes juk visi norime paragauti kleboniškos silkės, kuri gali tapti tikra švenčių stalo pažiba.
Kleboniška silkė
Reikės:
- 200-300 g silpnai sūdytos silkių filė,
- 80 g alyvuogių aliejaus su bazilikais,
- 3 šaukštų balzaminio acto,
- saujelės riešutų mišinio,
- 1 citrinos (geltonos ar netgi žalios),
- 1 didesnio svogūno,
- šaukštelio rudojo cukraus,
- nubraukto šaukštelio cinamono,
- žiupsnelio penkių rūšių pipirų mišinio,
- žiupsnelio jūros druskos ir žolelių mišinio,
- žalių ir violetinių bazilikų vazonėlio.
Gaminimas
Saujelę riešutų susmulkinkite su žiupsneliu jūros druskos ir žolelių mišinio. Sumaišykite su ruduoju cukrumi, cinamonu, žiupsneliu pipirų mišinio.
Gautą masę supilkite į aliejaus, acto bei pusės citrinos sulčių mišinį, išmaišykite.
Smulkiai supjaustykite svogūną, galima dar ir griežinėlį citrinos, kelias šakeles violetinio baziliko ir įmaišykite į padažą.
Keičiant užpilo sudedamųjų dalių proporcijas galima išgauti vis naujus skonio atspalvius – saldesnį, rūgštesnį ar net silpnai sūroką su saldžiu poskoniu.
Nuvarvintą silkės filė supjaustykite ir išdėliokite silkinės šonuose. Užliekite per vidurį labai aromatingu užpilu. Palaikykite bent per naktį vėsiai.
„Papuoškite ir su meile bei džiaugsmu patiekite“, – receptą baigė R.Račkauskienė.
Turinys pirmą kartą publikuotas 2017 metų gruodžio 7 dieną.