Restoranų Vilniuje ir Šturmuose „Šturmų švyturys“ įkūrėjas ir šefas Česlovas Žemaitis sterką dėl nuostabių jo savybių net pavadino Kuršių marių tunu.
Pasak Č.Žemaičio, tai viskam tinkanti žuvis – ir kepti, ir troškinti, ir virti ant garų ar rūkyti.
„Man labiausiai patinka kepti. Šturmų kaime jį kepame ant žarijų, neskustą, o Vilniuje kepu keptuvėje arba ruošiu iš jo troškinį“, – atskleidė „Šturmų švyturio“ vadovas, su dienraščio „Lietuvos rytas“ skaitytojais pasidalijęs paprastu, tačiau puikiu rudenišku sterko su moliūgais receptu.
Taip paruoštas sterkas tiesiog tirpsta burnoje. Beje, pagal šį receptą galite ruošti ir bet kurią kitą baltą žuvį. Geriausia, be abejo, šviežią.
Sterkas su moliūgais
Reikės (4 porcijoms):
- 2 sterkų (arba kitos baltos žuvies) filė (apie 300 g),
- 200 g moliūgo,
- 2–3 slyvinių pomidoriukų,
- pusės aitriosios paprikos ankšties,
- kapotų petražolių,
- 1,5 skiltelės aliejumi užpilto kapoto česnako,
- žiupsnio druskos,
- žiupsnelio cukraus,
- aliejaus ir lydyto sviesto kepti.
Žuvį pasūdykite ir trumpam palikite, kad geriau įsigertų.
Per tą laiką supjaustykite daržoves. Keptuvėje įkaitinkite aliejų bei lydytą sviestą ir dėkite kepti sterką, prieš tai nuo jo nubraukę druskos likutį. Kepkite ant vidutinės ugnies. Kai iš kraštų pabals, galite apversti. Iškepta žuvis bus balta, matinė.
Kitoje keptuvėje paruoškite garnyrą. Su sviestu pakepinkite moliūgą ir pomidorus, pabarstykite ne tik druska, bet ir trupučiu cukraus. Pabaigoje į keptuvę įpilkite pusę šaukšto aliejaus su česnaku, suberkite supjaustytą aitriąją papriką, petražoles.
Skanaus!