Charčio sriuba yra nacionalinis gruzinų virtuvės patiekalas, gaminamas iš jautienos, ryžių, graikiškų riešutų, begalės prieskoninių žalumynų.
Tai, apie ką parašysiu šiandien, yra suvulgarinta charčio versija. Panašiai tokia, kokią gamindavo mūsų tėvai, kai mes dar buvome jauni, kai nebuvo interneto ir maisto receptai keliavo iš lūpų į lūpas, o jei tiksliau – iš vienos užrašų knygutės į kitą.
Žmonės persirašydavo kažką, ką išgirsdavo nauja, mat kulinarinių knygų buvo mažai ir jos buvo beviltiškos, kaip ir pats to meto viešasis maitinimas, pašaipiai vadintas žeminančiu obščepyto vardu.
Tai štai – ši charčio sriuba yra ta senoji sriubos versija, kurią kažkieno mama papasakojo kitai mamai, ši pagamino iš tų produktų, kuriuos turėjo, kartais vienus pakeisdama kitais ir su tokiomis improvizacijomis receptas keliavo iki Lietuvos.
Kodėl apie tai kalbu, jeigu galėčiau papasakoti apie autentišką šios sriubos versiją, kokia iki šiol didžiuojasi gruzinai? O todėl, kad ši sriuba taip pat yra gardi, ji nebrangi, gaminama nesudėtingai ir jos būna daug. Tai yra ta sriuba, kuria galima pamaitinti didelę kompaniją bičiulių arba gausią šeimą, kuri stengiasi pamaitinti namiškius sočiai, skaniai ir nebrangiai.
Galų gale ši sriuba tiks ir amžinai alkaniems studentams, kurie bendrabutyje minta keptomis bulvėmis ar makaronais. Pasidarykite šventę – išsivirkit „beveik charčio“ ir privalgykit iki soties!
Beveik charčio sriuba
Reikės:
- 1–1,2 kg nedideliais kubeliais supjaustytos liesos kiaulienos,
- 2/3 stiklinės ryžių,
- 3 svogūnų,
- 2 morkų,
- 1 didelės arba 1,5 vidutinės galvutės česnako,
- aliejaus kepimui,
- pusės citrinos be žievės,
- kaukazietiškų prieskonių mišinio, nedidelio pakelio,
- šviežios aitriosios paprikos (jei norisi aštriau – su visomis sėklomis),
- 5 šaukštų pomidorų pastos,
- šaukšto cukraus,
- kapotų petražolių arba kalendros lapelių papuošimui ir aromatui,
- druskos, juodųjų pipirų.
Ant viryklės statome didelį, bent 5 l talpos, puodą, pripilame 2/3 vandens.
Ryžius suberiame į dubenėlį ir užmerkiame dideliame kiekyje vandens, kartais pamaišome.
Į keptuvę pilame kelis šlakelius aliejaus, įkaitiname ir jame apkepame kiaulieną iki šviesiai rudos spalvos.
Šiuo metu vanduo beveik verda arba jau verda. Beriame kiaulieną su aliejumi į puodą.
Nusunkiame ryžius, beriame ir juos. Pamaišome, kad neprikibtų prie dugno, palaukiame, kol užverda, sumažiname ugnį ir uždengę paliekame ramiai virti.
Nulupame svogūnus, nuskutame morkas. Svogūnus smulkiai supjaustome, morkas galima sutarkuoti daržovių trintuve arba supjaustyti plonais, trumpais šiaudeliais.
Pilame į keptuvę aliejų, ant vidutinės ugnies apkepiname morkas ir svogūnus 5-8 minutes, kol svogūnai suminkštės.
Dabar į keptuvę beriame prieskonius, druską, pipirus, smulkintą aitriosios paprikos ankštį, dedame pomidorų pastą ir viską gerai išmaišome ir atsargiai apkepame.
Svarbu nuolat maišyti ir žiūrėti, kad nepridegtų, apkepame viską vos kelias minutes.
Keptuvės turinį suverčiame į puodą ir gerai išmaišome.
Dabar į puodą beriame susmulkintą česnaką ir citriną. Suberiame cukrų, gerai išmaišome.
Paragaujame, ar netrūksta druskos, aštrumo ar kitų prieskonių.
Leidžiame puodui vėl užvirti ir pavirus kelias minutes jį išjungiame, uždengiame ir paliekame sriubą bent pusvalandį pabręsti.
Pateikiant lėkštėse apibarstome smulkiai kapotais žalumynais.
Mėsą galite naudoti kokia tik patinka arba kokią tuo metu galėsite nusipirkti. Patogiausia ir estetiškiausiai atrodo kiaulienos nugarinė, tačiau puikiai tiks ir kumpis, ir mentė. Tiks net ir vištiena, jeigu kiauliena per brangu arba jos šiuo metu nėra.
Viską pabaigus sriubos bus pilnas puodas, ir ji bus skani ir kitą dieną, todėl tikrai pamaitinsite visus ir dar liks kitos dienos pietums. Sriuba kvapni, intensyvaus skonio, kuriame tarpusavyje persipina ir prieskoniai ir česnakas ir pomidorų pasta ir net saldžiarūgštis skonis nuo citrinų ir cukraus.
Soti, kvapni, gardi. Viena iš nedaugelio sriubų, kurios recepto beveik visada paprašo jos ragavę svečiai. Išbandykite šią sriubą – aš tikiu, kad ir jums ji patiks.
O apie tikrą charčo sriubą aš dar būtinai papasakosiu, tik jau kituose įrašuose.
Receptas iš valgiai.lt