Grybus lietuviai mėgsta, tad renka pačius įvairiausius ir iš jų ruošia šaltus patiekalus, mišraines, marinuoja, džiovina, verda sriubas arba gamina daugiaryžį.
„Grybus lietuviai valgo tikrai ne dėl to, kad jie atrodo pigesni nei kiauliena ar jautiena. Juk vien nuvažiuoti į mišką užtrunka, o kur dar kaštai už kurą, jeigu automobiliu tenka važiuoti ne vieną dešimtį kilometrų.
Grybus lietuviai mėgsta, nes jie pasižymi nuostabiu aromatu, yra nekaloringi, turi specifinį, malonų poskonį, kokio neturi nei žuvis, nei mėsa“, – sako Algis Kairys, „Daumantų“ pagardų kūrėjas.
Ne vieną pagardą su grybais sukūrusio skonio meistro teigimu, grybų galima surasti ne tik lietuvių, bet ir italų, prancūzų virtuvėse.
„Mažiau prabangiuose restoranuose naudojami pievagrybiai, o aukštesnės klasės maitinimo įstaigose ruošiami patiekalai su baravykais, briedžiukais ar voveraitėmis.
Dažniausiai grybai tampa padažų ar salotų dalimi. Lietuviai ypač mėgsta įvairius grybų, pavyzdžiui, baravykų skonio padažus, kuriuos derina su mėsos patiekalais“, – pasakoja A.Kairys.
Pastebima, kad lietuviai vis dažniau į savo maisto racioną įtraukią marinuotus ar džiovintus grybus, su grybais verda barščius.
Kai kurie juos deda net į baltą mišrainę arba ruošia pikantiškas salotas su grybais, kiaušiniu, majonezu, grietine, pjaustytu svogūnu arba laiškais ir viską paskanina krapais arba petražole.
Receptas skubantiems: sūriu apkepti baravykai
Grybai labai greitai genda, todėl rekomenduojama juos apdoroti dar tą pačią dieną, kai jie buvo surinkti. Svarbu grybus tinkamai nuvalyti, patikrinti, kad jie nebūtų sukirmiję.
Kai kurie grybai, pavyzdžiui, baravykai gali būti tiesiog kepami keptuvėje svieste, tad prieš gaminant siūloma labai kruopščiai juos apžiūrėti.
Algis Kairys pateikia labai paprastai paruošiamą receptą tiems, kurie nenori daug laiko praleisti virtuvėje. Jūsų dėmesiui tiesiog greitas užkandis.
Šviežią, termiškai neapdorotą baravyką supjaustykite išilgai, kad gautųsi dvi-trys pailgos grybo dalys. Jas trumpai pakepinkite svieste iš abiejų pusių. Užberkite Himalajų druskos, maltų kvapiųjų pipirų, užtarkuokite kietojo sūrio.
Valgykite su skrudinta duona ir trupučiu majonezo, kuris suteiks malonios rūgštelės.