„Vakar netyčia atsidūriau miške, labai norėjosi pagrybauti. Nors pas mus Vokietijoje tikras grybų sezonas neprasidėjo, jau esu radusi nemažai šių gamtos gėrybių.
Mano dukra iš miško grybų valgo tik voveraites, o jų radau visai nedaug. Sriubai būtų užtekę, bet nusprendžiau iškepti šių mažų gardžių pyragėlių. Bus namiškiams lauknešėlis į mokyklą ar į darbą.
Šiuos pyragėlius galima gaminti su bet kokiais grybais“, – rašo mūsų skaitytoja Andžela Labanauskas, konkursui „Mano virtuvė kvepia rudeniu“ atsiuntusi pyragėlių su grybais receptą.
Maži pyragėliai su voveraitėmis
Reikalingi produktai (man išėjo 24 vnt.)
Tešlai:
- 100 g kreminės varškės,
- 90 g šalto sviesto,
- 230-240 g miltų (kiekis priklauso nuo varškės drėgnumo, man reikejo 240 g),
- trupučio druskos.
Įdarui:
- 140 g voveraičių,
- 1 mažos morkos (50 g),
- pusės nedidelio svoguno,
- 2 a. š. (su kaupu) grietinės,
- druskos, pipirų,
- smulkintų petražolių, krapų,
- aliejaus kepti.
Pyragėliams aptepti reikės 1 trynio ir 2 v. š. pieno.
Pyragėliams apibarstyti – sezamų seklų.
Gaminimo eiga
Tešla. Sviestą sukapoti, berti druską, miltus, sudėti varškę ir suminkyti tešlą. Tešla turi būti minkšta, bet nelipti prie rankų. Įvynioti ją į maistinę plėvelę ir padėti į šaldytuvą 30-40 min.
Įdaras. Voveraites nuvalyti, supjaustyti mažais gabalėliais, svogūną taip pat supjaustyti, morką sutarkuoti. Į keptuvę pilti truputį aliejaus, apkepti pirmiausia morką, paskui sudėti voveraites su svogūnu ir pakepti, kol svogūnas suminkštės, tada dėti grietinę, žalumynus, prieskonius ir dar kelias minutes patroškinti.
Nuimti nuo viryklės, palikti atvėsti.
Ruošiame pyragėlius. Stalą pabarstyti miltais, iškočioti tešlą mazdaug 3 mm storio, stikline išspausti apskritimus, dėti po 1 a. š. įdaro, užlenkti ir suspausti kraštą šakute.
Prieš kepant aptepti kiaušinio-pieno plakiniu, pabarstyti sezamų sėklomis.
Kepti 180-190 laipsnių orkaitėje apie 15-20 min.