Ši duona gaminama greitai, jai nereikia raugo ar mielių, kildinimui naudoju jogurtu gesintą sodą.
Vienam kepaliukui pasiruošiu:
- 400 g graikiško jogurto,
- 1 a. š. sodos (su kaupu),
- 400 g ruginių miltų,
- 1 a. š. rupios druskos,
- 2 v. š. sėlenėlių,
- 2 v. š. avižinių dribsnių,
- 1 a. š. kmynų.
Kartais dar dedu kelis šaukštus linų sėmenų ar saulėgrąžų rupinių, bet tai parduotuvėse nepasirodantis gaminys, paieškokite artimiausioje aliejaus spaudykloje. Arba parašykite man.
Jogurtą iškrečiu į gilų dubenį, įdedu sodą ir išmaišau. Palieku bent penkioms minutėms sodai užgesti nuo jogurto rūgšties. Nekantrumas gresia sodos prieskoniu duonoje. Ir neišsigąskite – jogurto masė padidės.
Sudedu sėlenėles ir dribsnius, išmaišau ir vėl palieku brinkti, šįkart 15 minučių. Galop suberiu druską, miltus kmynus (ir rupinius) ir viską kruopščiai maišau, kol visi produktai tampa vientisa poskyste tešla.
Ją pilu į silikoninę kekso (dar vadinamą „zuikio“) formą, ją dedu ant grotelių vidury orkaitės, jungiu 150 C ir jungiu laikmatį 2 val. Po dviejų valandų kaitrą padidinu iki 200 C ir kepu dar apie 15 min. Orkaitės durelių kepimo metu neatidarinėju, visą procesą stebiu per stiklą.
Karštą duoną išimu iš silikoninės formos ir palieku atvėsti ir pailsėti ant medinės lentelės 2-3 val.
Mums ši duona skaniausia kitą dieną. Ypač su keptu šviežiu kiaušiniu, daržovių salotomis, namine sriuba ir pan.