Draugus ir artimiausius galite nustebinti iš pirmo žvilgsnio paprastomis, bet nepriekaištingai išpildytomis idėjomis.
G.L.Demarco sako, kad organizuojant savo iškylą reikėtų prisiminti, jog svarbiausias jos komponentas – tai gera nuotaika. Visa kita tėra priedas ir pagardai. Todėl ir pikniko patiekalai turėtų būti lengvi, neįpareigojantys, nesunkiai pagaminami lietuviškomis sąlygomis.
„Būdami gamtoje mes paprastai labai greitai išalkstame, todėl gardūs užkandžiai padeda išlaikyti puikią nuotaiką. Ruošiantis iškylai reikėtų laikytis vienintelės taisyklės – patiekalai turi būti šviežiai pagaminti, gaivūs, lengvai gabenami ir patogiai valgomi“, – teigia „Kulinarijos studijos“ šefas.
Anot jo, kuo gaivesnis bus pikniko maistas, tuo labiau jis patiks iškylos dalyviams. Todėl toks pasibuvimas gamtoje turėtų būti neįsivaizduojamas be vaisių ir daržovių. Pastarąsias dar skaniau valgyti tuomet, kai jos įdomiai supjaustytos.
„Bet kuri supjaustyta daržovė gali būti valgoma ir su pakepinta arba šviežiai iškepta duonele. Toks paprastutis patiekalas Italijoje vadinamas „brusketomis“, ir yra labai lengvai pagaminamas. Jo esmė ir yra šviežios daržovės“, – pasakoja G. Demarco.
Jeigu visgi labiau mėgstate žuvį ar mėsą, bet neturite laiko ir kantrybės iškylos metu užsiimti ilgai trunkančiu jos kepimo procesu, galite rinktis rūkytus arba vytintus gaminius. Jie ne taip greitai genda, o ir karštis jų nesugadins.
Nepamirškite pasirūpinti ir gėrimais, kuriais atsigaivinsite sukaitę. Mineralinis vanduo „Borjomi“ išryškins geriausias patiekalų savybes, padės atrasti dar nepatirtus skonius.
Iškylos paprastai rengiamos gamtoje, kiek toliau nuo tankiau apgyvendintų erdvių, todėl joms ruošiantis reikėtų pagalvoti ir apie tai, kaip į jos vietą gabensite užkandžius.
„Jūs tikrai nenorite, kad iš kruopščiai gamintų užkandžių po kelionės liktų tik viena didelė mišrainė. Rekomenduočiau juos ruošti taip, kad juos galėtumėte į pikniko krepšį nesunkiai sudėti susuktus, surištus, suvertus, supakuotus į kepimo popierių ar foliją“, – pataria šefas.
Jis ragina turėti omenyje ir tai, kad būnant gamtoje tikrai nesinori ilgai sėdėti vienoje vietoje. Užkandžius patogiausiai patiekti vienkąsnius. Tuomet neprireiks nei lėkščių, nei stalo įrankių. Iškylos dalyviai galės tiesiog pagriebti norimą patiekalą pirštais.
Į pikniką renkamės tikrai ne tam, kad kuo sočiau prisivalgytume. Desertui irgi reikėtų vengti kaloringų gaminių. Jam idealiai tiks vaisiai ir uogos.
„Vasara yra uogų metas, tad būtų nuodėmė jų nevalgyti. Pievoje ant smilgos susivėrus žemuoges, mėlynes ar avietes jas valgyti dar skaniau. Vaisius valgyti taip pat labai patogu, nes jie labai gaivūs, o energijos ir vitaminų iš jų gauname apsčiai“, – sako G.L.Demarco.
Siūlome jums išbandyti kelis užkandžių receptus.
Brusketa su grilyje kepta cukinija
Tai nesudėtingas užkandis, stebinantis ir užburiantis savo skoniu.
Reikės (20 porcijų):
Prancūziško batono (bagetės)
Cukinijos
Mėtos šakelės
Mėtos šakelės
Česnako skiltelės
Pipirų
Druskos
Alyvuogių aliejaus
Gaminimas:
Plonai supjaustykite cukiniją ir iš abiejų pusių pakepinkite grilyje.
Susmulkinkite česnaką, įpilkite alyvuogių aliejaus, įdėkite mėtos lapelius, įberkite druskos bei pipirų pagal skonį ir leiskite susigerti skoniams.
Supjaustykite prancūzišką batoną ir pakepinkite orkaitėje, kol apskrus.
Po kelių valandų, susmulkinkite cukiniją ir tepkite ant pakepintos duonelės.
Brusketa su pomidorais
Tai gaivus, vasariškas ir labai paprastai pagaminamas užkandis.
Reikės (20 porcijų):
Prancūziško batono (bagetės)
3 pomidorų
100 g raudono svogūno
Pipirų
100 g raudono svogūno
Pipirų
Druskos
Alyvuogių aliejaus
Gaminimas:
Nuplaukite ir susmulkinkite mažais kvadratėliais pomidorus ir svogūną. Viską sumaišykite, berikite druską, pipirus, įpilkite alyvuogių aliejų.
Supjaustykite prancūzišką batoną ir pakepiname orkaitėje, kol apskrus.
Suformuokite brusketas – paimkite duonelę ir ant jos tepkite pomidorų masę.
Kumpio suktinukai
Tai be galo itališkas užkandis, puikiai tinkantis iškylai gamtoje.
Reikės (10 porcijų):
100 g pjaustyto Parmos kumpio
150 g Philadelphia sūrio
150 g Philadelphia sūrio
15 g gražgarstės lapelių
Gaminimas:
Susmulkinkite gražgarstės lapelius ir sumaišykite su tepamu sūriu. Šią masę dėkite į konditerinį maišelį.
Išdėliokite kumpio juosteles ir ant jų kraštelių tepkite maždaug 1 cm storio sūrio masės juostelę, ją susukite.
Itališki mocarelos vėrinukai
Tai labai populiarus, lengvai paruošiamas ir gardus užkandis.
Reikės (10 porcijų):
Reikės (10 porcijų):
10 vnt. mini mocarelos
10 vnt. (apie 150 g) vyšninių pomidorų
10 vnt. (apie 150 g) vyšninių pomidorų
2 g baziliko
10 vnt. medinių pagaliukų
Gaminimas:
Imkite pagaliuką ir ant jo verkite pomidorą, mocarelą, baziliko lapelį (atrodo visai, kaip Italijos vėliava!).
Meliono ir parmos kumpio vėrinukai
Reikės (10 porcijų):
10 vnt. vyšninių pomidorų
10 vnt. (2cm x 2cm) meliono kubelių
10 vnt. (2cm x 2cm) meliono kubelių
10 juostelių Parmos kumpio
10 vnt. medinių pagaliukų
Gaminimas:
Imkite pagaliuką ir ant jo verkite susuktą parmos kumpį, pomidoriuką ir gabaliuką meliono.
Skanaus!
Skanaus!