Ilgėjant dienoms ant palangės jau galima auginti pipirnes, ridikėlių lapelius ir daug kitokių žalumynų. Tai vienas iš pagardų.
Kitas – rūkytos kiaulių ausytės. Maniau, kad kugelis su ausytėmis yra žinomas kiekvienam lietuviui, bet pasikalbėjus su kolegomis ir padiskutavus maisto forumuose supratau, kad tikrai ne.
Pavasarinis bulvių kugelis
Didesnei skardai aukštais kraštais nuskutu ir smulkiai sutarkuoju 2,5 kg bulvių.
Nedideliame metaliniame puode užkaitinu (neužverdu) 200 ml pieno.
Karštą pieną pilu ant tarkių ir permaišau.
Indelyje suplaku:
- 3 kiaušinius,
- 1 a. š. rupios druskos,
- žiupsnelį maltų kmynų,
- žiupsnelį ciberžolės (spalvai, galima ir nedėti).
Plakinį supilu į tarkius ir vėl gerai permaišau.
2 rūkytas kiaulės ausis supjaustau plonomis juostelėmis ir taipogi įmaišau į tarkių masę. Viską pilu į kepimo formą, ją statau ant grotelių orkaitės vidury, įjungiu 180 C kaitrą kepimo režimu iš abiejų pusių.
Kepu apie 1 valandą 20 minučių. Jei jūsų kepimo skarda labiau plati, nei aukšta, gali užtekti ir valandos kepimo.
Iškepusį kugelį tiekiu karštą, su grietine ir gausiai pabarstau šviežiais žalumynais.
Šaltinis – „Kūmutės virtuvė“