Tortas iš plikytos tešlos pyragėlių vertas vietos ant švenčių stalo

2017 m. balandžio 11 d. 08:52
„Tiems, kas mėgsta plikytus pyragėlius, šis tortas bus pats tas“, – tikina mūsų skaitytoja Odeta Kudopčenkienė, šio tortuko receptą atsiuntusi konkursui „Mano gardžiausias švenčių patiekalas“.
Daugiau nuotraukų (1)
Nenorintiems ar tingintiems kepti ji siūlo išeitį – nusipirkti jau iškeptų pyragėlių ir iš jų sumeistrauti tortuką.
„Bet man tai nepavyko. Kiek vaikščiojau po savo rajono parduotuves, apvalių ir neapveltų šokoladu niekur neradau, tik pailgus pyragaičius.
Tortuką aplaisčiau ištirpintu pienišku šokoladu, bet labai gražu būtų aplietas spalvotai, ir papuošimai geriau būtų tikri, o ne kaip mano – dirbtinės gėlės“, – rašo Odeta. 
„Croquembouche“ tortukas
Tešlai reikės:
  • 125 ml pieno,
  • 125 ml vandens,
  • 115 g sviesto,
  • žiupsnelis cukraus,
  • žiupsnelis druskos,
  • 250 ml miltų,
  • 5 kiaušiniai.
Vandenį, pieną, druską, cukrų užvirinti su sviestu, suberti visus miltus ir intensyviai išmaišyti, kol ant puodo dugno nesusidarys plona plėvelė.
Nukaisti, truputį paaušinti ir po vieną mušti kiaušinius, nuolat maišant.
Maišyti geriau mediniu šaukštu arba maišytuvu lėtais apsisukimais, svarbu neplakti. Tešla turi būti tiršta, blizganti, glotni.
Tešlą sudėti į konditerinį maišelį ir formuoti gaminius. Priklausomai nuo dydžio gaminiai kepami 200 – 220 C temperatūroje. Kai susidaro plutelė, temperatūra mažinama ir baigiama kepti 170 – 180 C temperatūroje.
Kremas
Reikės:
  • 600 ml pieno,
  • 4 tryniai,
  • 6 šaukštai cukraus,
  • 30 ml krakmolo,
  • 50 g sviesto,
  • 500 g šokolado (naudojau baltą),
  • vanilės ankštis.
Pieną užvirinti su perpjauta vanilės ankštimi, ugnį sumažinti ir virti ant mažos ugnies 5 minutes. Išsukti trynius su likusiu cukrumi ir krakmolu, užpilti per sietelį verdančiu pienu ir kaitinti ant mažos ugnies nuolat maišant, kol masė sutirštės.
Sudėti susmulkintą šokoladą, gerai išmaišyti, po to įdėti sviesto ir vėl išmaišyti. Uždengti kremą plėvele (tiesiog padėti ant paviršiaus) ir ataušinti.
Ataušusius pyragaičius įdaryti kremu. Šio atveju teks pasidarbuoti antgaliu su ilgu galiuku, nes pyragaičių pjauti nepatariama.
Glajus
Reikės:
  • 150 ml grietinėlės,
  • 200 g šokolado,
  • 50 g sviesto.
Glajui šokoladą ištirpinti su sviestu ir grietinėle. Išmaišyti.
Surinkimas: floristinę kempinę nupjauti padarant kūgio formą (man truputį nelygiai gavosi). Aplipinau folija. Tada susmeigiau medinius dantų krapštukus, ant kurių susmaigščiau pyragaičius. Tarpus užpyliau glajumi.
Puošiame kaip kam patinka.
 
 
 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.