Žemaitė duonos kepėja atgaivino senovinį savo krašto bobos, vadinamos babka, receptą ir pasidalino juo su kretingiškėmis Onų klubo dalyvėmis.
Kretingos muziejaus Tradicinių amatų centre susirinkusios moterys ne tik užsirašinėjo receptą, bet ir pačios maišė tešlą, dalinosi savo patirtimi kepant tradicinį Velykų skanėstą. O kol jo tešla kilo, gamino kitą žemaitiškos virtuvės pasididžiavimą – kastinį.
Išsikepkite ir jūs tokią Velykų bobą, kuri puikavosi ant mūsų prosenelių stalo.
Pateikiame V.Viskontienės receptą.
Velykų boba
Reikės:
- 5 kiaušinių,
- 1 stiklinės šilto pieno,
- 75 g cukraus,
- žiupsnelio druskos,
- 100 g riebalų – lygiomis dalimis kiaulės taukų ir sviesto,
- 15-20 g mielių,
- maždaug 300 g miltų.
Gaminimo eiga
Atskirkite kiaušinių baltymus nuo trynių. Kepiniui bus naudojami tik tryniai.
Mieles užpilkite šlakeliu šilto pieno, išmaišykite ir padėkite šiltai, kad suputotų.
Trynius gerai išsukite su cukrumi. V.Viskontienė patarė mišinį sukti tik į vieną pusę – jeigu pradėjote trinti pagal laikrodžio rodyklę, taip ir sukite iki galo.
Kitame dubenyje sutrinkite kambario temperatūros taukus, sviestą ir 1 valgomąjį šaukštą cukraus. Maišykite, kol nebesijaus cukraus kristalų.
„Kuo geriau išmaišysite, išplaksite ar išsuksite, tuo bus skaniau. Galima trinti ir maišytuvu, tik nebebus taip skanu“, – nežinia, juokais ar rimtai prasitarė V.Viskontienė.
Riebalų masę sumaišykite su tryniais.
Į šiltą pieną berkite žiupsnelį druskos ir supilkite iškilusias mieles.
Viską sumaišykite ir po truputį įsijokite dalį miltų. „Persijoti miltai gauna oro, todėl tešla būna puresnė“, – patarė kepėja.
Iš pradžių reikia sudėti ne visus miltus – užmaišius tešlą, palaikyti ją šiltai maždaug 15 minučių ir parauginti. Po to įsijoti likusius miltus ir vėl gerai išmaišyti.
Šiame etape galima į pyragą įmaišyti įvairių priedų – aguonų, razinų, kitų džiovintų vaisių, tačiau, pasak V.Viskontienės, priedai neleis masei taip gerai iškilti.
Užkloti tešlą šiltu audeklu ir pastatyti šiltai dar parūgti apie pusvalandį.
Velykų boba paprastai kepama aukštoje formoje. „Kadaise ji buvo kepama kibire“, – prisiminė darbėniškė.
Dabar naudojamos didesnės ar mažesnės formos aukštais kraštais. Beje, moterys pasidalino kepusios Velykų bobas metaliniuose kavos „Lavazza“ indeliuose – gavosi nedidelės bobos, labai tinkamos lauktuvėms.
Formą reikėtų ištepti taukais (kavos indelius dar ir iškloti kepimo popieriumi), pilti tešlos. Svarbu – ji turi užimti tik trečdalį formos. Dar palaikyti šiltai 15-20 minučių.
Kepti 200 laipsnių orkaitėje. Didesnė boba keps apie valandą, mažesnė – maždaug pusvalandį.
Ar iškepė, V.Viskontienė tikrina karklo šakele – jei įbedus į kepinį ištraukiama švari šakelė, Velykų boba iškepė.
Jos papuošimui išsukite kiaušinių baltymus su cukraus pudra ir apliekite. Puošti galima cukruotais vaisiais.