Lęšių ir ryžių kukuliai pomidorų padaže
Reikalingi produktai (12-13 vnt.):
- 3/4 stiklinės žaliųjų lęšių (mirkytų per naktį);
- 1/2 stiklinės apvalių ryžių;
- 3 v. š. smulkių avižinių dribsnių;
- 2 v. š. kukurūzų krakmolo;
Prieskoniai (galite naudoti savo mėgstamiausius):
- 1 a. š. ciberžolės;
- 1/2 a. š. kario miltelių;
- žiupsnelis asafetidos;
- druska, pipirai pagal skonį.
Pomidorų padažas (galite naudoti savo mėgstamiausią):
- 4 pomidorai (~450-500 g);
- 150 ml išrūgų arba vandens;
- 1/2 – 1 a. š. juodųjų garstyčių (suteikia aštrumo);
- 1/2 a. š. malto kumino;
- 1 a. š. maltos kalendros;
- 1/2 a. š. malto cinamono;
- 1 lauro lapelis;
- 1/2 a. š. malto imbiero;
- 1/2 a. š. druskos;
- 1 v. š. cukraus;
- juodieji pipirai pagal skonį;
- aliejus arba ghi kepimui.
Paruošimas
1. Ryžius išverdame ir šiek tiek atvėsiname.
2. Lęšius susmulkiname (nebūtinai iki vientisos masės gali likti smulkūs gabaliukai).
3. Į dubenį dedame ryžius, lęšius, beriame dribsnius, krakmolą pagardiname prieskoniais, druska ir gerai permaišome.
4. Drėgnomis rankomis suformuojame kukulius ir dedame ant išteptos aliejumi kepimo skardos.
5. Kukulius kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių.
6. Gaminame padažą: pomidorus nuplauname, dedame į didelį dubenį ir užpilame verdančiu vandeniu.
7. Nulupame nuo pomidorų odeles (galima palikti, bet jos yra sunkiai virškinamos) ir susmulkiname.
8. Paruošiame visus padažui skirtus prieskonius.
9. Keptuvėje įkaitiname 2 v. š. ghi arba aliejaus, beriame garstyčių sėklas ir uždengiame dangčiu. Kai sėklos nustos spragsėti, beriame kitus maltus prieskonius ir maišant kepiname 5 sekundes. Pilame pomidorų tyrę, išrūgas, pagardiname druska, pipirais, dedame lauro lapą, užverdame ir ant mažos ugnies troškiname apie 10 minučių. Retkarčiais pamaišome.
10. Į pomidorų padažą dedame kukulius ir troškiname dar 10 minučių. Kadangi kukuliai bus panardinti ne pilnai, apliekite juos padažu kelis kartus.
11. Tiekiame šiltus su šviežių daržovių salotomis.