Morkų ir raudonųjų lęšių sriuba
Reikės:
- 500 g morkų;
- 150 g raudonųjų lęšių;
- 1,5 l daržovių sultinio;
- 200 ml kokosų pieno;
- 4 česnako skiltelių;
- 1 šaukštelio kuminų;
- 0,5 šaukštelio aitriosios paprikos;
- 0,5 šaukštelio ciberžolių;
- 2 šaukštų kokosų aliejaus;
- jūros druskos;
- pagal skonį kokosų drožlių apibarstyti.
Išvirkite lęšius. Tai galite padaryti iš anksto. Lęšius kiaurasamtyje nuplaukite, sudėkite į puodą, užpilkite 2 kartus didesniu vandens kiekiu, kad visiškai apsemtų, įberkite žiupsnelį druskos ir statykite virti. Raudonieji lęšiai išverda greičiausiai iš visų lešių – po 15 minučių jie jau bus visiškai suvirę, būtent tokie labiausiai ir tiks sriubai.
Morkas nuskuskite ir supjaustykite kubeliais. Puode, kuriame virsite sriubą, ištirpinkite kokosų aliejų, jame pakepinkite supjaustytas morkas su kapotais česnakais ir maltais prieskoniais. Užpilkite sultiniu ir virkite ant mažos ugnies apie 15 minučių, kol morkos visai suminkštės. Į puodą suberkite virtus lęšius, supilkite kokosų pieną, užvirkite ir nukelkite puodą nuo ugnies.
Sriubos ruošinį sutrinkite elektriniu trintuvu. Gautą tirštą sriubą dar kartą užvirkite, išpilstykite į lėkštes, apibarstykite kokosų drožlėmis ir patiekite.
Dietistės sprendimas
Lęšiai yra vienas geriausių augalinių baltymų šaltinių, juose taip pat yra vitaminų, mineralų ir fitoelementų. Daugiausia jie turi folio rūgšties, tiamino, fosforo, mangano, geležies. Izoflavonas, esantis lęšiuose, stabdo vėžinių ląstelių susidarymą.
Vis dėlto lęšiai yra ir angliavandenių šaltinis, o baltymai ir angliavandeniai kartu virškinami sunkiai. Tai paaiškina, kodėl mums pučia pilvą pavalgius ankštinių daržovių patiekalų.
Receptas iš knygos „Gero maisto dienoraštis. Žiema“.