Lietuvoje mums labiau pažįstama arachisų arba saulėgrąžų chalva.
Jei ruošiatės pasikviesti į svečius bičiulių, nesukite galvos dėl deserto – štai jums greitai ir lengvai iš anksto pagaminamas torčiukas.
Jo pagrindą sudaro paprasčiausi šokoladiniai sausainiai, o kremas praturtintas arachisų chalva.
Nekeptas tortas su chalva
Reikalingi produktai:
- 600 g sausainių (aš naudojau šokoladinius);
- 1 indelis juodųjų serbentų džemo.
Chalvos kremui:
- 1 litras pieno;
- 3 šaukštai miltų;
- 3 šaukštai krakmolo;
- 1/2 stiklinės cukraus;
- 2 tryniai;
- 200 g minkšto sviesto;
- 300 g chalvos.
- Papildomai (nebūtina, bet labai tinka) – 3 šaukštai kokosinio („Malibu“) likerio arba „Amaretto“.
Papuošti:
- 100 g susmulkintos chalvos arba kakavos arba tarkuoto šokolado.
Chalvos kremo gaminimas
Nupilkite 1 stiklinę pieno ir jame labai gerai išmaišykite miltus ir krakmolą, cukrų ir vanilinį cukrų, trynius ir likerį (jei naudojate).
Likusį pieną supilkite į puodą ir užkaiskite. Kai tik pienas užvirs, nuolat energingai maišant plona srovele pilkite trynių ir miltų mišinį. Pamažu masę užvirinkite visą laiką maišydami.
Tada nukelkite nuo ugnies, supilkite pudingą į švarų indą, pudingo viršų uždenkite maistine plėvele (kad ji liestų pudingo paviršių – taip nesusidarys kietas sluoksnis – plėvė) ir palikite visiškai atvėsti.
Minkštą sviestą mikseriu plakite apie 3 minutes, kol taps purus. Tada pamažu dalimis dėkite po truputį pudingo ir visą laiką plakite, kad sviestas ir pudingas labai gerai susimaišytų iki vientisos purios masės. Pačioje pabaigoje sudėkite sutrupintą chalvą ir viską gerai suplakite.
Torto surinkimas
Stačiakampę pyrago formą (20 x 30 cm) ištepkite trupučiu sviesto ir išklokite kepimo popieriumi. Visą dugną padenkite sausainiais. Jų laužyti nereikia.
Ant viršaus ištepkite ketvirtadalį kremo. Taip sudėkite 4 sluoksnius sausainių, o ant viršaus – likusį kremą.
Ant antro sluoksnio sausainių pirmiausia ištepkite džemą, o tik tada ant džemo sluoksnio dėkite kremo sluoksnį.
Padėkite į šaldytuvą ir laikykite neuždengtą (1-2 dienas). Prieš pat patiekiant torto viršų pabarstykite sutrupinta chalva, ir (arba) kakava, tarkuotu šokoladu arba morengais.
Pastabos
Dėl viso pikto nusipirkite papildomą pakelį sausainių, nes priklausomai nuo formos, kurioje gaminsite tortą, gali prireikti šiek tiek daugiau sausainių.
Šaltinis – „Nidos receptai“