Trokštate cepelinų, tačiau vien mintis apie tai, kiek laiko teks užtrukti virtuvėje, nupurto ir atgraso nuo planų juos pasigaminti?
Yra išeičių. Šeimininkės dalinasi ne vienu išbandytu tinginių cepelinų receptu. Kai kuriems net nereikia bulvių, o jų skonį giria visi.
Pateikiame tris būdus, kaip greitai pasigaminti masę cepelinams, o įdarą rinkitės kokį norite – jų receptų taip pat rasite žemiau.
Kitokie tarkuotų bulvių cepelinai
Bulvių masei reikės:
- 7–8 bulvių,
- svogūno.
Bulves nulupti ir sutarkuoti, į tarkius įtarkuoti vieną svogūno galvutę.
Bulvių tarkius pilti į kiaurasamtį, po kuriuo pastatyti dubenį.
Tarkių spausti nereikia – tik pamaišyti mediniu šaukštu, kad nutekėtų skystis. Iš tarkių formuoti cepelinus, o į vidų dėti mėsos įdarą.
Skystyje susidariusį krakmolą (su trupučiu skysčio) supilti į pasūdytą ir verdantį vandenį. Dėti cepelinus ir virti.
Visą receptą rasite čia:
Cepelinai be bulvių
Masei reikės:
- 500 g 9 proc. riebumo varškės;
- 12 v. š. manų kruopų;
- 6-10 v. š. bulvių krakmolo;
- 1 kiaušinio;
- žiupsnelio druskos;
- vandens.
Patarimas – nenaudokite varškės, supakuotos pakeliuose po 200 g, nes cepelinų nepavyks išvirti. Varškė turi būti rupesnė, tai yra supakuota po 500 g.
Cepelinų masei skirtus produktus dedame į dubenį, vandens pilame tiek, kad masė būtų lipnesnė ir viską gerai išminkome.
Formuodami cepelinus įdedame įdaro ir gerai apvoliojame bulvių krakmole. Verdame pasūdytame vandenyje, iškilus cepelinams į paviršių – 8-10 min.
Visą receptą galite rasti čia:
Itin greitai pagaminami cepelinai
Bulvių masei reikės:
- 5 bulvių;
- 50 g manų kruopų;
- 50 g bulvių krakmolo;
- žiupsnelio druskos.
Bulves nulupame, išverdame ir sugrūdame (galit malti mėsmale), atvėsiname.
Į bulvių masę beriame manų kruopas, bulvių krakmolą ir druską. Viską gerai išminkome.
Imame bulvių masės, dedame įdaro ir formuojame cepelinus. Dedame į verdantį pasūdytą vandenį ir verdame 10 min.
Visą receptą rasite čia:
O kuo cepelinus įdaro žemaičiai, aukštaičiai ar dzūkai?
Dzūkai nebūtų dzūkai, jei į savo cepelinus neįmaišytų grybų. Išmirkytų ir virtų džiovintų arba marinuotų miško gėrybių jie deda į faršą ar padažą, o jei džiovintų turi nedaug, juos sumala kavamale – užtenka ir nedidelio šių miltelių kiekio, kad patiekalas pakviptų mišku.
Kuo ypatingi žemaitiški cepelinai? „Iš vaikystės prisimenu, kad paskerdus kiaulę visuomet būdavo verdami cepelinai, kurių įdaras buvo vien iš spirgų“, – pasakojo viena šeimininkė.
Žemaičiai taip pat stebina kitus gamindami cepelinus su morkomis. Išbandykite!
Įdarų receptų ir patarimų rasite čia: Cepelinų gamybos ypatumai: labiausiai stebina žemaitiški
Turinys pirmą kartą publikuotas 2017 metų vasario 5 dieną.