Aš šį pyragą gaminau Naujųjų metų sutiktuvėms, pasisekimas buvo toks, kad net nespėjau nufotografuoti. Tad tiks ir didesnei šventei!
Aguoninis pyragas su virintos grietinėlės užpilu
Reikalingi produktai
Pyragui:
- 150 g aguonų;
- 4 kiaušinių;
- 100 g džiūvėsėlių;
- 200 g cukraus;
- 1/2 a. š. cinamono.
Virintos grietinėlės užpilui:
- 450 g riebios grietinėlės;
- 250 g cukraus;
- jei mėgstame, migdolų drožlių ar kitų riešutų papuošimui.
Paruošimas
1. Pirmiausia pasiruošiame aguonas. Jas iš vakaro arba keletą valandų prieš gamindami užpilame verdančiu vandeniu, kad apsemtų ir vandens būtų šiek tiek virš aguonų. Paliekame susigerti ir išbrinkti.
Kiti naudoja jau paruoštas maltas aguonas pyragams, bet aš niekada nemėginau. Tame mišinyje yra cukraus, tai tada reikėtų kažkiek mažinti pyrage naudojamo cukraus kiekį – atkreipkime į tai dėmesį.
2. Orkaitę įkaitiname iki 180 laipsnių.
3. Kiaušinių trynius atskiriame nuo baltymų. Baltymus išplakame iki standžios masės, bet ne per standžiai, tik susiplakė iki standumo, ir užteks, kitaip sunkiai įsimaišys į tešlą.
4. Trynius plakame iki baltumo su cukrumi. Tada sudedame džiūvėsėlius, cinamoną, plakame.
5. Išbrinkusias aguonas kelis kartus permalame mėsmale. Įmaišome į tešlą.
6. Po truputį gerai įmaišome baltymus ir tešlą pilame į kepimo popieriumi išklotą ir riebalais pateptą kepimo formą.
7. Kepame 50 minučių arba kol pagaliukas bus sausas.
8. Pyragui įpusėjus kepti, ruošiame virintos grietinėlės užpilą. Grietinėlę ir cukrų pilame į puodą, išmaišome ir verdame ant vidutinės ugnies. Parinkime tokią temperatūrą, kad nedegtų. Verdame apie 20 minučių vis maišydami, kol sutirštės.
9. Pyragas iškepė, traukiame lauk, gerai subadome jį mediniu pagaliuku ir pilame paskirstydami po paviršių vienodai maždaug pusę užpilo. Dar pabadome pagaliuku, jei užpilas nenoriai geriasi į pyragą. Bet man dėl to niekada nekilo bėdų.
10. Likusią užpilo dalį grąžiname ant ugnies ir dar verdame apie 10 minučių, kol užpilas pagels ir taps tirštas. Pilame ant pyrago ir paskirstome tolygiai. Prieš pilant galime nuimti kepimo formos šonus, tada užpilas šiek tiek nusileis kraštu ir bus dar gražiau.
11. Jei norime, puošiame mėgstamais riešutais.
Skanaus!
Šaltinis – „Lašas karamelės“