Kadangi mūsų šeimoje visi smaližiai, močiutė įvairiuose susibūrimuose, gimtadieniuose vaišina šiais sveikuoliškais saldainiais.
Išsiklausinėjus jų sudėties ir darymo subtilybių, pabandžiau pati padaryti ir pavaišinti savo drauges.
Dėmesio jie sulaukė tikrai daug, nes ir skanūs, ir sveiki, porcijos tinkamos kaip tik prie arbatos pasilepinti ar pasiimti į mokyklą, darbą, kai trūksta energijos.
Šie saldainiai puikiai subalansuotas užkandis – baltymai ir riebalai iš riešutų, angliavandeniai ir vitaminai iš medaus, džiovintų vaisių.
Man tai tikras atradimas. Prisivoliojat tokių kamuoliukų, kai turit šiek tiek laisvo laiko ir nešatės visą savaitę kur reikia, mėgaujatės kaip desertu, supakuojat gražiai ir dovanojat arba pasiūlot vaikams kaip pakaitalą saldainiams. Sėkmės gaminant, o aš bėgu savųjų skanauti!
P. S. Riešutus ir džiovintus vaisius galite naudoti įvairius.
Džiovintų vaisių „Raffaello“
- 150 g džiovintų abrikosų;
- 150 g džiovintų slyvų;
- 100 g lazdyno riešutų;
- 100 g graikiškų riešutų;
- 100 g migdolų;
- 1 v.š. medaus;
- 1/2 citrinos sulčių;
- apie 70 g kokoso drožlių arba aguonų (sezamų) apvoliojimui.
Džiovintus vaisius, graikiškus riešutus ir migdolus nuplikome karštu vandeniu, galite dar šiek tiek pamirkyti, perplauname ir paliekame išdžiūti arba gerai nusausiname švariu rankšluosčiu.
Jei naudojate lazdyno riešutus, pakepinkite 180°C karščio orkaitėje kelias minutes, kol atsiskirs luobelės. Pravėsus, patrinkite tarp delnų, kol riešutai nusivalys.
Vaisius ir riešutus dedame į virtuvinį kombainą arba mėsmale ir malame, kol taps beveik vientisa mase.
Į masę dėkite medaus ir citrinos sulčių ir viską gerai permaišykite, galite ir ranka.
Pasiruoškite kokoso drožlių ir aguonų į atskiras lėkšteles, formuokite rutuliukus (aš normavau arbatiniu šaukšteliu) ir voliokite pabarstukuose.
Patariu laikyti šaldytuve sudėtus į sandarų indą.
Skanaus!
Šaltinis – tinklaraštis „Baklazzanas“.