Kalėdinis pyragas su vaniliniu užpilu
Riešutų sluoksniui reikės:
- 250 g graikinių riešutų;
- 250 g migdolų riešutų;
- 100 g ištirpinto šalto spaudimo kokosų aliejaus;
- 5 šaukštų medaus;
- ½ šaukštelio vanilės arba 0,5 vanilės ankšties;
- 1 šaukštelio gvazdikėlių;
- 2 šaukštelių cinamono;
- 1,5 šaukštelio imbierų miltelių;
- 1 šaukštelio kardamonų;
- 1 šaukštelio muskato riešutų ;
- 150 g datulių pastos.
Obuolių sluoksniui:
- 500 g antaninių obuolių;
- 2 šaukštelių cinamono;
- 100 g medaus.
Vaniliniam užpilui:
- 200 g anakardžių riešutų;
- 100 g medaus;
- 1,5 šaukštelio vanilės arba vanilės ankšties;
- 1 šaukštelio cinamono;
- 100 ml vandens.
Pyrago gaminimas
Porą valandų mirkytus riešutus sumalame iki ryžių grūdelių didumo (malti tinkama daržovių pjaustyklė su S formos peiliuku). Tada beriame į dubenį ir gerai sumaišome su kitais ingredientais.
Tada ruošiame obuolių sluoksnį. Obuolius smulkiname pjaustykle arba peiliu pusžiedžiais, plonomis juostelėmis. Apibarstome cinamonu ir sumaišome su medumi.
Tinkama šiam pyragui forma būtų kvadratinė ir aukštesniais šonais. Prieš sluoksniuojant pyragą, išklokite pasirinktą formą maistine plėvele. Taip bus lengva išimti pyragą.
Tada sluoksniais dedame 3-4 cm riešutų masę ir obuolių sluoksnį, tada vėl riešutinį sluoksnį. Paruoštą sluoksniuotį dedame į šaldytuvą valandai.
Vanilinis užpilas
Užpilui skirtus komponentus dedame į trintuvą ir plakame iki vientisos ir purios konsistencijos. Patiekiant pyragą pjaustome riekelėmis, dedame į desertinę lėkštutę, apipilame vaniliniu užpilu. Šaldytuve laikyti galite iki 3-4 parų.
Nepamirštamų ir kvapnių švenčių!
Sveikesnių gardumynų knyga
Šis receptas – iš Gražinos Gum knygos „Super Desertai“.
„Šiuo metu daugybė žmonių ieško būdų, kaip pagerinti, pakeisti, koreguoti savo mitybą, įpročius. Tai tapo mada.
Net ir bandydami laikytis sveikos mitybos kartais norime pasigardžiuoti ir saldumynais, kurie, sakoma, tikrai nėra sveikas maistas. Tiesa, gera žinia saldumynų mėgėjams yra ta, kad galima pagaminti sveikesnį gardumyną sau ir savo šeimai. Apie tai ir rašoma mano naujausioje knygoje“, – teigia G.Gum.
Parašyti šią knygą ji planavo gana ilgai. Kai prieš dešimt metų vilnietė pradėjo netradiciškai ruošti desertus ir tortus – nekepdama, nenaudodama kepiniams skirtų miltų, baltojo cukraus, kepimo miltelių ir jokių sintetinių priedų – pastebėjo, kad skoniu jie gerokai pralenkė įprastus.
Visi, kas juos ragaudavo (ir ragauja dabar), negaili pagyrų.
„Daug kam netikėta, kad iš tokių žinomų ingredientų galima sukurti kažką unikalaus, išskirtinio, ir nesugadinant produktų, kuriuos dovanojo gamta. Pakanka tik mokėti juos derinti, suteikti tekstūrą, skonį, suformuoti vis kitokią išvaizdą. Taip gimsta savitas stilius. Be to, visada pabrėžiu, kad nereikia naudoti jokių sintetinių priedų.
Gamta dovanoja tikrus, nesugadintus produktus. Tad rinkimės juos ir būkim sveikesni“, – paragino knygų autorė, medikė, lektorė, sveikos mitybos ekspertė, augalinės ir detoksikacinės mitybos žinovė G.Gum.
Šaltinis – „Gražina Gum“