Tiesa, šiam patiekalui aš beveik visada žuvį kapoju. Visų pirma, neturiu namie tikros mėsmalės, visų antra, man skanu, kai kotletuose jaučiasi žuvies gabaliukai.
Šiandien mano kotletai yra su virtomis bulvėmis, likusiomis po vakarykščių pietų. Tokios bulvės kotletams tiks labiausiai, o jei ruošiatės bulves virti tik šiam receptui, joms išvirus leiskite kaip reikiant atvėsti.
Švelnus mano šiandieninių kotletukų skonis prašyte prašosi stipraus skonio garnyro. Pagaminau salierų salotas su majonezu.
Švelnūs žuvies kotletai
4 porcijoms reikės:
- 400 g menkės filė;
- 200 g virtų bulvių;
- 1 kiaušinio, plius dar 2 pamirkymui;
- 3 skiltelių česnako;
- 1 arb. šaukštelio kalendros miltelių;
- 1/2 arb. šaukštelio aitriosios paprikos miltelių;
- saujos kapotų petražolių;
- druskos;
- 100 g miltų;
- 150 g džiūvėsėlių;
- aliejaus kepimui.
Kaip gaminti
Menkę sumalkite mėsmale arba labai smulkiai sukapokite peiliu.
Virtas bulves sugrūskite, jei jos karštos, labai gerai atvėsinkite.
Sumaišykite bulves su smulkinta žuvimi, įmaišykite kiaušinį, pertrintą česnaką, kalendros ir aitriosios paprikos miltelius bei kapotas petražoles. Pagardinkite druska.
Paruoštą masę dėkite į šaldytuvą bent valandai, kad pastovėtų ir gerai atvėstų.
Orkaitę įkaitinkite iki 200° C.
Iš gerai atvėsusios masės suformuokite nedidelius kotletus, pamirkykite juos miltuose, paskui plaktame kiaušinyje, tada apvoliokite džiūvėsėliuose.
Kepkite gerai įkaitintame aliejuje po maždaug 3 minutes iš kiekvienos pusės, kol gražiai paruduos. Perkelkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepkite gerai įkaitusioje orkaitėje dar 5-8 minutes, kol vidus bus iškepęs.
Patiekite nedelsiant su salierų salotomis.
Prancūzijoje šios salotos yra labai populiarios. Nors jas pasigaminti yra vieni niekai, šioje šalyje kiekvienos parduotuvės šaldytuve rasite šių salotų jau pagamintų.
Dažnai prancūziškame recepte bus kur kas daugiau garstyčių ir kur kas daugiau majonezo – tarkuotas salieras praktiškai plaukioja padaže. Kartais jose rasite kornišonų, mažyčių acte marinuotų agurkėlių gabalėlių arba kaparėlių.
Prancūzijoje dažnai šios salierų salotos yra patiekiamos kaip užkandis su šviesia skrudinta duona, bet šiandien su mano švelnaus skonio žuvies kotletais jos atstoja ir padažą, ir garnyrą.
Dalinuosi paprasčiausia recepto versija, o jūs nebijokite su ja improvizuoti – įtarkuokite obuolio, kriaušių ar morkų, įmaišykite riešutų, skrudintų saulėgrąžų ar netgi razinų. Perkelkite šias salotas į visai kitokią savo virtuvės realybę – tai jau nebus tipiškas prancūziškas Céleri rémoulade, bet virtuvės menas ir yra nuostabus tuo, kad jis neturi ribų.
Salierų salotos
4 porcijoms reikės:
- 1 saliero gumbo, maždaug 650 g;
- 6 šaukštų majonezo;
- 2 šaukštų grietinės;
- 3 arb. šaukštelių garstyčių;
- 2 skiltelių česnako, pertrinto;
- 3 šaukštų citrinų sulčių;
- druskos, pipirų.
Kaip gaminti
Visų pirma pasidarykite padažą. Didesniame dubenėlyje sumaišykite majonezą, grietinę, garstyčias, pertrintą česnaką ir citrinos sultis. Pagardinkite druska ir pipirais.
Peiliu nupjaukite kietą saliero odą. Sutarkuokite burokų tarka ir suberkite į dubenį su padažu.
Gerai išmaišykite ir mėgaukitės kaip garnyru arba su paskrudinta duona.
Šaltinis – „Duok druskos“