Legendinis chačapuris kiek kitaip – nepasigailėsite išbandę šį receptą

2016 m. lapkričio 23 d. 11:39
Receptas
Jeigu paprašyčiau įvardinti kurį nors jums žinomą gruzinišką patiekalą, veikiausiai pirmas atėjęs į galvą pavadinimas būtų chačapuris.
Daugiau nuotraukų (5)
Kepinį, įdarytą, sūriu, žino visi, kurie yra nors kartą lankėsi Gruzijoje ar ragavę gruziniškų patiekalų.
„Visi žino klasika tapusį chačapurį, dar kitaip vadinamą gruziniška pica, kurio viduje paslėptas sūris. Bet yra ir įdomesnių variantų, pavyzdžiui adžarulis – Adžarijos regione gaminamas chačapuris. Baigiant jį kepti paprastai į viršuje padarytą duobelę įmušamas kiaušinis, nors galima jo ir nedėti. Pavyzdžiui, aš kiaušinio nemėgstu“, – pasakojo Lietuvoje gyvenanti gruzinų tautybės dainininkė Šorena Džaniašvili.
Chačapuris jai visada sukelia šiltas emocijas, nes primena jaukius namus, mamos virtuvę ir iš jos sklindantį pyrago kvapą.
„Gruzijoje gaminant šį patiekalą naudojama daug skirtingų sūrių, kadangi mes, gruzinai, labai juos mėgstame, ir daugelį patiekalų gardiname įvairiomis jo rūšimis“, – teigė Šorena.
Lietuvoje chačapurio dainininkei dar neteko gaminti, bet grįžusi į gimtąjį Tbilisį atsivalgo šio skanėsto iki soties.
„Jeigu galėčiau, aš jį valgyčiau kasdien“, – šyptelėjo moteris, pamokiusi, kaip teisingai valgyti Adžarijos regiono chačapurį, kuris paprastai daromas laivelio formos su tešla neuždengtu įdaru centre.
Jeigu tokį pasigaminsite ar ragausite kur nors kitur, valgykite kepinį lauždami jį iš kraštų ir mirkydami į centre esantį įdarą iš sūrio ir kiaušinių.
Šorenos patartas adžarulį pabandė iškepti ir restorano „La Storia“ šefas Arūnas Jonaitis. Tešlą kepiniui jis ruošė panašią į itališkos duonelės fokačijos – iš miltų, vandens, mielių ir šiek tiek alyvuogių aliejaus.
Gruzinišką patiekalą šefas kepė specialioje picos krosnyje, nors galima tai daryti ir orkaitėje, nustačius didžiausią įmanomą temperatūrą. Baigiant kepti į chačapurio viršuje padarytą duobelę jis įmušė žalią kiaušinį.
Šio legendinio gruziniško pyrago galite pasigaminti ir jūs. Pateikiame chačapurio receptą.
Reikės:
  • 2,5 puodelio miltų;
  • 2,5 puodelio šilto vandens;
  • 2 šaukštelių mielių;
  • 3 šaukštų alyvuogių aliejaus;
  • 1 kiaušinio;
  • 3 saujų tarkuoto sūrio.
Gaminimas
Užmaišykite tešlą iš miltų, mielių, alyvuogių aliejaus ir šilto vandens. Palikite ją 3 valandoms, kad ši iškiltų.
Pakilus tešlai, suformuokite iš jos paplotėlį ir viduryje užtepti kiaušinio ir tarkuoto sūrio mišinio.
Tuomet suimkite kraštus į krepšelį ir vėl suspauskite į paplotėlį.
Aptepkite viršų kiaušinio ir vandens mišiniu, apibarstykite tarkuotu sūriu bei žiupsneliu druskos.
Chačapurį pašaukite į įkaitintą orkaitę ir apie 15 minučių kepkite 200 laipsnių temperatūroje.
Adžarulį gaminkite taip pat, o įdarui galite panaudoti ne tik paprasto, bet ir fetos sūrio. Taip įdaras skoniu bus panašesnis į tą, kuris gaminamas iš tikro gruziniško sūrio. Baigiant kepti ant viršaus galite įmušti kiaušinio.
Ne tik šio, bet ir kitų gruziniškų šventinių patiekalų receptus galima rasti ir specialiai projektui „Borjomi Kalėdų stalai“ sukurtame interneto puslapyje www.kaledos.borjomi.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.