Legendinis V. Statkevičienės keksas sužavėjo ne vieną garsenybę

2016 m. lapkričio 20 d. 15:08
Kaunietės Vandos Statkevičienės kepamas keksas jau seniai tapo tikra legenda. Šis skanėstas ne kartą puikavosi ant prezidento Valdo Adamkaus stalo, juo buvo vaišinamas ne vienas politikas ar meno pasaulio žmogus.
Daugiau nuotraukų (2)
Šiandien jos sūnus dizaineris Juozas Statkevičius pristato naują savo kolekciją. Šis įvykis – visada šventė. Jeigu ten nedalyvausite, pasidarykite šventę namuose – išsikepkite legendiniu tapusį keksą.
Šį keksą V.Statkevičienė ar J.Statkevičius mėgsta dovanoti svarbiems ar mylimiems žmonėms. Kaunietė ne kartą juo vaišino ir naujos Juozo kolekcijos pristatymo svečius ar sūnui dirbančius žmones.
Beje, šis keksas – iš tų, kuris gali ilgai stovėti, o jo skonis laikui bėgant tik gerėja.
Pasakojama, kad kartą J.Statkevičius mamos keptą keksą išsivežė į Paryžių, kur tuo metu dirbo. Tačiau užsiėmęs darbais pamiršo namais kvepiantį kepinį.
Kai po kelių savaičių jį rado, jau ketino išmesti lauk, tačiau dizainerį sulaikė kekso kvapas. O paragavus paaiškėjo, kad mamos keptas skanėstas – tiesiog puikus.
Žinios apie kaunietės kepamą keksą sklido iš lūpų į lūpas – vienu metu  V.Statkevičienė sulaukdavo tiek užsakymų, kad vos spėdavo kepti. Moteris yra prisipažinusi, kad kartais prieš didžiąsias metų šventes jai tekdavo iškepti 80 keksų.
Šio skanėsto receptą V.Statkevičienei padiktavo teta, gyvenusi Amerikoje. O pati ponia Vanda receptu pasidalino su žurnalu „Stilius“.
Šventinis keksas
Reikės:
  • 250 g margarino;
  • 2 stiklinių cukraus;
  • 2 stiklinių miltų (550D);
  • 5 kiaušinių;
  • 200 g 40 proc. riebumo grietinės;
  • 250 g razinų;
  • 2 šaukštų riešutų;
  • šlakelio romo;
  • 1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių;
  • vanilės;
  • citrinos žievelės.
Margariną sutarkuoti.
Supilti miltus, cukrų, kepimo miltelius, vanilę, romą, įtarkuoti citrinos žievelę.
Viską sukapoti šaukštu, paskui trinti pirštais, kad masė virstų tarsi stambiomis kruopomis.
Į tešlos maišytuvą įmušti kiaušinius, sudėti grietinę ir viską sukti pamažu dedant birią tešlą. Išsukti tešlą iki ji taps grietinės konsistencijos ir nebesijus cukraus kruopelių.
Kekso formą geriausia gausiai ištepti kiaulių taukais – tuomet kepinys neprikibs prie sienelių.
Į formą dėti dalį tešlos, berti dalį nuplikytų, nusausintų ir miltuose apvoliotų razinų (jei norite – mėgstamų džiovintų vaisių ir aguonų), pakepintų ir susmulkintų riešutų.
Vėl dėti tešlos ir vėl sluoksnį razinų bei riešutų. Paskutinis sluoksnis turi būti tešlos.
180 laipsnių temperatūroje kepti 1 val. 10 min. Keksas gražiai iškyla. Kad išimtas iš orkaitės ir formos jis nesubliūkštų, patariama paskutines 5 minutes kaitrą padidinti iki 200 laipsnių karščio. Taip kekso viršus apskrus ir stangri plutelė neleis jam suzmekti.
Atšalusį galima papuošti cukraus pudra ar šokoladu, aptepti glajumi, paruoštu iš cukraus pudros, citrinos sulčių ir šlakelio vandens.
keksasreceptasJuozas Statkevičius
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.