Iš tiesų, manau, kad šis kepsnys bus visų ateinančių švenčių stalo puošmena. Šventiška ne tik forma ir pateikimo būdai, skonis irgi nuostabus – žiediniai kopūstai puikiai dera su paukštiena ir šaltai rūkyta šonine.
Tiesą sakant, nei garnyro nei padažo netrūko, bet turiu įtarimą, kad kepsnys puikiai derėtų su bulvių koše ir kokiu šaukštu bruknių ar šermukšnių pagardo. Bandysim.
Žiedinio kopūsto kamuoliai
Vienam kepsniui reikia:
- 1 nedidelio žiedinio kopūsto;
- 0,5 kg kalakutienos ar vištienos faršo;
- 0,5 a. š. druskos;
- 8-10 skiltelių smulkiai kapotų česnako skiltelių;
- žiupsnio kmynų;
- žiupsnio aitriosios paprikos;
- 0,5 stiklinės džiūvėsėlių;
- 100 g labai plonai pjaustytos šaltai rūkytos šoninės.
Kopūstui nupjaunu lapus ir kotą ir dedu į puodą su verdančiu pasūdytu vandeniu 8-10 minučių, išgriebiu į koštuvą, nulieju kuo šaltesniu vandeniu ir palieku vėsti. Tuo metu išminkau faršą su prieskoniais ir džiūvėsėliais.
Atsikerpu du didelius lakštus aliuminio folijos, sudedu juos vieną ant kito kryžiumi, į centrą dedu apvirtą kopūstą (kotu žemyn), ant viršaus – faršą, jį tolygiai paskirstau iki pat apačios. Imu šoninės juosteles ir jomis padengiu visą faršo masę. Folijos lapus pakeliu į viršų ir užspaudžiu, kad neliktų jokių tarpų.
Kamuolys keliauja į iki 180 C įkaitintą orkaitę, kepu apie 45 min., tuomet foliją atidengiu, padidinu kaitrą iki 200 C ir kepu dar apie 15 min.
Kepsnys skanus tiek karštas tiek šaltas.
Šaltinis – tinklaraštis „Kūmutės virtuvė“.