Klasikinė sūdyta lašiša „gravlax“
Reikės (4 asmenims):
- 1 kg šviežios lašišos filė su oda;
- 3 šaukštų rupios druskos;
- 3 šaukštelių cukraus;
- 2/3 stiklinės šviežių susmulkintų krapų.
Kaip gaminti
Lašišą nuplaukite ir gerai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Perpjaukite filė skersai taip, kad gautumėte du maždaug vienodo dydžio gabalus.
Sumaišykite druską ir cukrų, kiekvieną žuvies pusę tolygiai pabarstykite šiuo mišiniu, įtrinkite jį pirštais. Kiekvieną pusę apibarstykite smulkintais krapais.
Patieskite didelį lakštą maistinės plėvelės. Ant jos dėkite vieną žuvies pusę oda į apačią, o ant viršaus uždėkite kitą pusę oda į viršų. Tvirtai suvyniokite tokį suvožtinį į maistinę plėvelę, įdėkite į plokščią indą su krašteliais ir paslėgę žuvį padėkite į šaldytuvą.
Po 24 valandų lašišos suvožtinį apverskite, kad viršuje buvusi dalis atsidurtų apačioje, paslėkite ir laikykite šaldytuve. Po 24 valandų dar kartą apverskite ir paslėkite žuvį.
Po 3 parų lašiša tinkama valgyti. Peiliu nubraukite nuo abiejų puselių druską ir nusausinkite žuvį popieriniu rankšluosčiu. Labai aštriu peiliu supjaustykite kuo plonesniais gabalėliais, sudėkite juos į didelę lėkštę ar platų indą taip, kad gabalėliai iš dalies uždengtų vienas kitą.
Taip supjaustytą lašišą uždenkite maistine plėvele ir laikykite šaldytuve.
Turinys pirmą kartą publikuotas 2016 metų lapkričio 16 dieną.