Plokštainio su obuoliais receptą radau pokario laikais išleistame iš močiutės paveldėtame virėjų vadovėlyje. Į jį savo patirtį ir išmintį sudėjo tarpukario Lietuvos šeimininkės.
Tad galima sakyti, kad šiam receptui nedaug trūksta iki šimtmečio, tačiau jis mums tebėra vienas mėgstamiausių, nors išbandėme daug ir senų, ir šiuolaikinės virtuvės kepinių su obuoliais.
Dažniausiai šį skanėstą valgome dar šiltą, su ledais. Bet ataušęs – taip pat skanus.
Kepdami prisiminkite savo močiutes – ir plokštainis bus dar skanesnis.
Plokštainis su obuoliais
Reikės:
- 300 g miltų;
- 100 g miltelinio cukraus;
- 100 g sviesto;
- 1-2 šaukštų grietinės;
- 2 kiaušinių;
- 1 šaukštelio kepimo miltelių.
Obuolių įdarui reikės:
- 800 g obuolių;
- 1 šaukštelio cinamono;
- 50 g cukraus;
- 50 g sviesto.
Kaip gaminti
Miltus, miltelinį cukrų, kiaušinius, grietinę ir kepimo miltelius supilti į dubenį, sukapoti sviestą ir greitai suminkyti tešlą. Beje, recepte nurodoma minkyti vėsiame kambaryje, kad neištižtų sviestas. Suminkytą tešla pridengti ir dėti į šaldytuvą, kad sustingtų.
Kol tešla ilsisi, paruošti obuolių masę. Obuolius nulupti, supjaustyti į keturias dalis, pašalinti sėklytes ir pamerkti į vos vos pasūdytą vandenį, kad neparuduotų. Po to supjaustyti smulkiau ir patroškinti puode su sviestu, cukrumi ir prieskoniais, kol šiek tiek suminkštės.
Maždaug du trečdalius tešlos iškočioti, kad būtų pusės centimetro storio ir kloti į pateptą riebalais skardą. Vadovėlyje rašoma, kad dėti į įkaitintą (180 laipsnių) orkaitę ir kepti maždaug pusvalandį.
Šioje vietoje aš elgiuosi kitaip – tešlą subadau šakute, uždengiu kepimo popieriumi ar folija ir užberiu pupelių ar žirnių, kad tešla būtų prispausta ir neiškiltų.
Kol kepa, iš likusios tešlos reikia pasiruošti juosteles – groteles, kuriomis uždengsime plokštainį. Gražiausia, jeigu jos išpjaunamos rantuotu rateliu.
Ištraukti pyrago pagrindą iš orkaitės, supilti obuoliuų masę ir uždengti groteles. Juosteles aptepti plaktu kiaušiniu, į kiekvieną tarpą dėti po mažą gabaliuką sviesto.
Kepti dar 15-20 min.
Skanaus!