Šiomis uogomis gydomos peršalimo ligos, aterosklerozė, reumatizmas, avitaminozė, sumažėjęs skrandžio sulčių rūgštingumas. Medikai pripažįsta, kad šios uogos turi raminančio ir kraujagysles plečiančio poveikio, jos padeda, kai kamuoja nemiga, kraujagyslių spazmai, neurozė ir dar daugybė kitų negalavimų.
Karčiai saldaus skonio uogos prinoksta rugpjūčio-spalio mėnesiais. Kaip ir šermukšnius, putinų uogas patariama skinti po pirmųjų šalnų – tuomet jos tampa saldesnės. Tačiau laukti tikrai neverta – tą patį padarys šaldiklis. Tiesiog nuskinkite ir palaikykite šaldiklyje parą-dvi, o po to ruoškite.
Iš putinų uogų gaminamos košės, tyrės, sirupas, uogienės, drebučiai.
Siūlome tris puikius receptus, kuriais pasidalino dzūkė Veronika. „Šios uogos mane saugo nuo šimto ligų“, – juokavo moteris.
Virkite, mėgaukitės ir būkite sveiki!
Putinų uogų drebučiai
Iš šaldiklio ištrauktas uogas užpilti verdančiu vandeniu ir palaikyti 10-15 min. Po to jas sumalti virtuviniu kombainu ir pertrinti per sietelį.
1 litrui sulčių imti 500 g cukraus. Dėti cukrų į sultis ir užvirti. Virti nuolat maišant ir graibant putas apie valandą, kol sutirštės.
Išpilstykite į stiklainius ir laikykite vėsiai.
Valgykite su blynais, pyragais, dėkite į arbatą.
Šaldytos putinų uogos
Taip ruošiamos uogos su visomis sėklomis, kurios taip pat turi gydomųjų galių. Be to, uogos neverdamos, todėl toks ruošinys – tikra vitaminų bomba. Geriausia jį vartoti dedant į arbatą – tik ne į verdantį vandenį.
Iš šaldiklio ištrauktas uogas atšildykite, nusausinkite, sumalkite mėsmale ir sumaišykite su cukrumi (jo dėti pagal skonį).
Išpilstykite į nedidelius stiklainius ir užšaldykite.
Putinų ir šermukšnių džemas
Į puodą lygiomis dalimis pilkite putinų ir šermukšnių uogų. Pilkite tiek vandens, kiek uogų, ir virkite, kol pusė vandens išgaruos.
Pertrinkite uogas, suberkite cukrų – jo reikia perpus mažiau negu gavote uogų tyrės. Virkite, kol sutirštės.
Išpilstykite į stiklainius ir laikykite vėsiai.