Gaminu dviem būdais – jei turiu didelių pomidorų, gaminu juos pjaustytus kubeliais, o jei turiu vyšninių – juos apkepu orkaitėje.
Šviežių arba keptų pomidorų užkandis tinka prie šaltų ar karštų mėsiškų ir paukštienos patiekalų, taip pat su varškės patiekalais ir sūriais. Vyšniniais pomidorais galima puošti mažus sumuštinius. O ir vienų pasikabinti iš stiklainio visai smagu.
Vienu kartu ruošiu 1 kg pomidorų.
Jei tai vyšniniai pomidoriukai, juos keliskart prabedu dantų krapštuku, sudedu į skardą, užkloju kepimo popieriaus lakštu ir kepu 100 C apie 2 valandas. Didelius pomidorus supjaustau norimo dydžio gabaliukais.
Užpilui reikės:
- 150 ml aliejaus (tinka visi nerafinuoti);
- 1 v. š. vyno arba obuolių acto;
- 2 v. š. medaus;
- 12 skiltelių česnako;
- 1 a. š. juodų maltų pipirų.
Aliejų pilu į puodą ir kaičiu kuo mažesnę ugnį, aliejus turi tik sušilti, jokiu būdu neužvirti.
Į puodą beriu riekelėm pjaustytas česnako skilteles, ir vis pamaišant pakaitinu apie 2 min., tuomet pilu actą ir išjungiu ugnį. Lukteliu, kol aliejus atvės iki kambario temperatūros, tuomet sudedu medų, išmaišau iki ištirps ir mišiniu užpilu paruoštus pomidorus.
Skoniai turi subręsti, todėl šį užkandį ruošiu likus bent 12 valandų iki tiekiant.
Šaltinis – tinklaraštis „Kūmutės virtuvė“.